Australiaan suunnitteilla jättimäinen hiilikaivos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Australiaan suunnitteilla jättimäinen hiilikaivos

Valmistuttuaan kaivokset tekisivät Queenslandista maailman seitsemänneksi suurimman hiilidioksidilähteen, sanoo Greenpeace.

Australian Queenslandin osavaltion päätös rakentaan jättimäinen yhdeksän hiilikaivoksen keskus on saanut ympäristöjärjestö Greenpeacen varpailleen.

Järjestön tekemän selvityksen mukaan kaivoksen kautta osavaltion tuottamat hiilidioksidipäästöt nousisivat maailman seitsemänneksi suurimmiksi.

Täydellä teholla toimiessaan kaivoksen tuottama hiili vapauttaisi ilmakehään 705 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa, arvioi Greenpeace. Vertailun vuoksi esimerkiksi koko Britannian vuosittaiset päästöt vuonna 2011 olivat 549,3 miljoonaa tonnia.

Järjestö varoittaa, että tällainen hiilen tuotannon kasvu nopeuttaa ilmaston lämpenemistä ja vesittää kansainväliset tavoitteet lämpenemisen hillitsemisestä alle kahden asteen. 

"Aikana, jolloin tiede ei voisi selvemmin todistaa hiilidioksidipäästöjen vähentämisen tarvetta, ja hallitukset ympäri maailmaa satsaavat vähäpäästöiseen talouteen, kaivos on järjetön suunnitelma", järjestö sanoo.

Ympäristöjärjestöjen ja viljelijöiden vastustuksesta huolimatta ensimmäinen kaivos yhdeksästä on jo saanut hyväksynnän hallituksessa. Loput kahdeksan kaivosta tulevat todennäköisesti myös saamaan ministerien hyväksynnän.

Greenpeacen mukaan myös alueen koralliriutat ovat vaarassa paitsi ilmaston lämpenemisen johdosta, myös uusien satamien ja kasvavan laivaliikenteen takia. Australia on aktiivinen hiilen käyttäjä, ja vaikka se on luvannut vähentää hiilidioksidipäästöjään, toimet ovat kritisoijien mukaan jääneet vaimeiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia