Australia luottaa hiileen haitoista huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Australia luottaa hiileen haitoista huolimatta

Hiilen poltosta koituvat terveyskulut ovat Australiassa noin 1,9 miljardia euroa.

(IPS) -- Australia on raskaasti riippuvainen hiilestä. Poliitikot puolustavat hiiliteollisuutta työpaikkojen tuojana ilmasto- ja terveyshaitoista huolimatta.

Australian itärannikolla New South Walesin osavaltiossa sijaitseva Hunterin jokilaakso tuottaa kaksi kolmasosaa koko maan hiilidioksidipäästöistä. Paikallishallinto haluaa nyt laajentaa Rio Tinto -yhtiön Mount Thorleyn hiilikaivosta.

Hallinnon laskelmien mukaan laajennus toisi 120 uutta työpaikkaa sekä jatkuvuutta nykyisten 1 300 työntekijän pestille. Lisäksi laajennuksen lasketaan tuottavan satojen miljoonien eurojen rojaltit osavaltiolle.

Muu bisnes kärsisi

Paikallishallinto ei kuitenkaan ota huomioon hiilikaivoksen laajennuksesta koituvia tulonmenetyksiä.

Hanke uhkaisi esimerkiksi Hunter Valleyn hevosjalostusta, joka tuottaa yli 3,6 miljardia euroa kansantaloudelle ja 1,9 miljardia euroa New South Walesille.

Vaarassa olisi myös alueen viiniteollisuus. Vuonna 2010 alueella tuotettiin viiniä yli 152 miljoonan euron edestä.

Kuluja tulee myös hiilen haitoista. Hunter Valleyssä sijaitsee viisi hiilivoimalaa. Paikallisten terveys- ja ilmastojärjestöjen liiton Cahan tutkimuksen mukaan niiden aiheuttamat vuosittaiset terveyskustannukset ovat arviolta 436 miljoonaa euroa.

Koko Ausraliassa hiilen poltosta koituvat terveyskulut kohoavat 1,9 miljardiin euroon.

Hiilipölyä ja melua

Bulga Milbrodale Progress -niminen paikallisyhdistys taistelee hiilikaivoksen laajennusta vastaan.

Yhdistyksen puheenjohtaja John Lamb kertoo hiilipölyn laskeutuvan talojen katoille ja sieltä sadevesisäiliöihin, joissa se saastuttaa veden. Kaivosten lähistöllä on melua yöt ja päivät.

Lambin mukaan tonttimaan arvo laskee kaivosalueella. Kaivosten ympäröimässä Camberwellin kylässä on enää neljä omistuskotia, loput ovat kaivostyöntekijöiden valtaamia tai autiotaloja.

Keuhkot koetteella

Yksi viimeisistä Camberwellin asukkaista on Wendy Bowman. Hän on viljellyt maata alueella vuodesta 1957 ja kieltäytyy muuttamasta.

Bowman joutui lähtemään edelliseltä tilaltaan, kun hiilipöly ja saastunut vesi tekivät avolouhoksen lähellä asumisen mahdottomaksi.

Bowman kertoo menettäneensä viidenneksen keuhkojensa tilavuudesta hiilipölyn vuoksi. Eniten hän on huolissaan lasten terveydestä. Hiilipäästöjen rikkidioksidi ja typen oksidit kasvattavat hengityselinsairauksien ja keuhkosyövän riskiä. Ne ovat erityisen haitallisia lapsille ja raskaana oleville.

Hiili pahin saastuttaja

(IPS) -- Energianlähteistä suurin saastuttaja on hiili. Vuonna 2013 maailman hiilidioksidipäästöistä 43 prosenttia oli peräisin hiilestä, laskee Global Carbon Project. Hiilen osuus energianlähteenä on myös kasvanut nopeimmin viime vuosina.

Australia on Indonesian ohella maailman suurin hiilen viejä. Myös sen asukaskohtaiset päästöt ovat mittavat. Vuonna 2013 Australia tuotti 14,6 tonnia hiilidioksidipäästöjä asukasta kohden. Suomen vastaava luku oli 11 tonnia ja maailman keskiarvo 5,1 tonnia.

Suurin saastuttaja on Kiina, joka tuotti vuonna 2013 päästöistä 28 prosenttia, toisena oli Yhdysvallat 14 prosentilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia