Aurinko voisi kastella Zimbabwen tupakkapellot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aurinko voisi kastella Zimbabwen tupakkapellot

Zimbabwessa vasta kolme prosenttia talouksista hyödyntää aurinkosähköä. Nyt maassa värvätään aurinkoenergian puolestapuhujiksi muun muassa perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.

Nainen tarkastelee aurinkokeitintä

Naiset ovat kiinnostuneita keittimistä, joita esitellään eri puolilla Zimbabwea järjestettävillä aurinkoenergiamessuilla. Kuva: Tonderayi Mukeredzi / IPS.

(IPS) -- Tupakantaimien pitäminen hengissä kastelukannun avulla vie zimbabwelaisen Amos Chandiringan voimat niin tarkkaan, ettei muita askareita jaksa ajatellakaan. Hän sai vastikään kuulla, että aurinkoenergia mahdollistaisi veden pumppaamisen kasveille.

”Asun padon lähellä, joten vettä kyllä riittää, mutta ilman pumppua en pysty hyödyntämään sitä.  Ja perinteiset sähkö- tai dieselpumput ovat kalliita”, Chandiringa, 43, pohtii.

Tänä keväänä Chandiringa sai uusia ideoita, kun hänen tilallaan Makonin alueen Nemairen kylässä järjestettiin viljelijöiden kenttäpäivään yhdistetyt aurinkoenergiamessut.

Veden pumppaaminen aurinkosähkön avulla helpottaisi roimasti tupakankasvattajien työtä, uusiutuvan energian yrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Isaac Nyakusendwa vakuuttaa.

Zimbabwen valtio, kehitysjärjestöt ja aurinkoenergiajärjestelmien toimittajat levittävät tietoa aurinkoenergian eduista eri puolilla maata pidettävissä tapahtumissa.

Aurinko viihdekäytössä

Nemairen kyläneuvoston jäsen Sam Maungwe kertoo, että alueen viljelijät tienaavat hyvin tupakalla, mutta rahat käytetään radioon ja huonekaluihin. Aurinkoenergian hyödyntäminen on keskittynyt valaistukseen ja viihdevälineisiin.

Maungwe muistuttaa, että alueen metsät hupenevat, koska puuta tarvitaan myös tupakankuivatuksessa. ”Kannustamme viljelijöitä siirtymään siinäkin aurinkovoimaan.”

 ”Moni hyödyntää aurinkoenergiaa kodissaan, mutta ei tiedä, että se toimii myös kastelussa ja tuo juoksevan veden taloon”, maatalousneuvoja Petronella Karima vahvistaa. Hän uskoo, että messujen ansiosta tilanne muuttuu.

Power for All -kampanjaa johtava Chiedza Mazaiwana sanoo, että aurinkosähköä hyödyntää vasta kolmisen prosenttia talouksista.

”Syynä on tiedon puute. Maaseudun asukkaat eivät ole perillä alan tekniikan kehityksestä ja hintojen halpenemisesta tai tarjolle tulleista osamaksujärjestelyistä”, hän sanoo.

Keittimiä ja pumppuja

Luottamusta aurinkoenergiaan ovat heikentäneet aiemmin markkinoidut huonolaatuiset laitteet ja niistä koituneet ongelmat.

Messujen ohella tietoa jaetaan nyt median kautta ja värväämällä aurinkoenergian puolestapuhujiksi luotettuja henkilöitä, kuten perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.

Messutapahtumissa vierailevat nuoret ovat kiinnostuneita aurinkosähköstä valaistuksen, viihteen ja kommunikaation mahdollistajana. Naisia kiehtovat aurinkokeittimet ja miehiä vesipumput.

Yli 60 prosenttia Zimbabwen liki 17 miljoonasta asukkaasta valmistaa ruokansa puun, puuhiilen tai kerosiinin avulla, mikä on kallista ja ympäristölle tuhoisaa. Sähköä käytetään pääasiassa kaupungeissa ja varakkaimmissa talouksissa.

Mazaiwana korostaa, että auringon avulla sähköä voidaan tuottaa paikallisesti ja edullisesti, mikä mahdollistaa maaseudun elinkeinojen kehittämisen entistä tuottoisammiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia