Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Asennetutkimus: Enemmistö kannattaa sateenkaarivähemmistöille tasa-arvoisia oikeuksia

Jos ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan, he myös kannattavat näiden oikeuksia herkemmin, selviää laajasta kyselytutkimuksesta.
Pride-marssi New Yorkissa vuonna 2017
Laajan kyselytutkimuksen mukaan enemmistö ihmisistä suhtautuu myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Kuva New Yorkin Pride-marssilta vuonna 2017. (Kuva: Lauren Silberman / Consulate General of Sweden in New York / CC BY-NC 2.0 )

Yli puolet ihmisistä kannattaa tasa-arvoisia oikeuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Asia selviää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n tuoreesta kyselystä, joka tehtiin 116 000 ihmiselle 77 maassa.

Järjestön mukaan kyse on suurimmasta koskaan tehdystä asennetutkimuksesta, joka liittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia vastanneista takaisi tasa-arvoiset oikeudet ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita samaa sukupuolta olevista. 59 prosenttia takaisi oikeudet niille, jotka kokevat olevansa eri sukupuolta kuin mihin heidät on syntymässä määritelty, pukeutuvat tai toimivat eri tavoin kuin syntymässä annettu sukupuolimääritelmä edellyttäisi.

Tutkimuksen tiedot kerättiin anonyymisti ja digitaalisesti, jotta myös vähemmistöihin vihamielisesti suhtautuvista maista saataisiin tietoa. Niinpä tutkimuksessa ovat mukana esimerkiksi Saudi-Arabian, Egyptin ja Nigerian kaltaiset maat.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen keskeinen viesti on, että silloin, kun ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajan, he todennäköisesti myös suhtautuvat näihin myönteisemmin.

”Kun ihmiset tuntevat toisensa, on mahdollista poistaa stigma. Näin taistellaan niitä stereotypioita vastan, jota poliittiset ja uskonnolliset johtajat sekä media liian usein viljelevät”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Aengus Carroll, tiedotteessa.

Tutkimukseen mukaan globaalisti 41 prosenttia vastaajista tuntee jonkun, joka on kiinnostunut romanttisesti samaa sukupuolta olevista. Runsas kolmannes tuntee jonkun sukupuolivähemmistön edustajan.

73 prosenttia niistä, jotka tunsivat jonkun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvan, suhtautuivat myönteisesti myös näiden tasa-arvoisiin oikeuksiin. Niistä, jotka eivät tunteneet, vain 44 prosenttia kannatti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja 54 prosenttia sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Suurin osa ihmisistä myös koki voivansa kunnioittaa uskontoaan ja kulttuuriaan ja silti hyväksyä seksuaalisen ja sukupuolisen suuntautumisen moninaisuuden, tutkimuksesta selviää. Myös lainsäädännöllä on vaikutusta asenteisiin. Niissä maissa, joissa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suhteet on kriminalisoitu, myös asenteet ovat kielteisemmät.

ILGA kuitenkin muistuttaa, että myönteiset asenteet eivät automaattisesti tarkoita täyttä tasa-arvoa. Sen pääsihteerien Ruth Baldacchinon ja Helen Kennedyn mukaan meneillään on ideologinen sota esimerkiksi YK:ta ja alueellisia ihmisoikeusjärjestöjä mukaan.

YK nimitti viime vuonna ensimmäiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien asiantuntijakseen Vitit Muntarbhornin, joka antoi tällä viikolla ensimmäisen raporttinsa. Monet kehittyvät maat vastustivat nimitystä.

Muntarbhorn erosi marraskuun alussa tehtävästään perhe- ja terveyssyistä. Hänelle on määrä valita seuraaja.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikka

Lue myös

Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja
Mielenosoittajia Pietarissa vuonna 2014. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Venäjän kielteiset asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat pahentaneet tilannetta myös muissa entisissä neuvostomaissa.
(Kuva:
Maria Komarova
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.
Sateenkaarilippu
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa saavutettiin edistysaskel Botswanassa.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa

Botswanassa määrättiin transsukupuoliselle henkilöllisyspaperit, jotka heijastavat hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ”monumentaalinen voitto”, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Pakistan hyväksymässä kolmannen sukupuolen

Suurin osa puolueista kannattaa lakiuudistusta, joka takaa kansalaisoikeudet myös transsukupuolisille. Pakistanin passiin kirjattiin kolmas sukupuoli jo kesäkuussa.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.