Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Asennetutkimus: Enemmistö kannattaa sateenkaarivähemmistöille tasa-arvoisia oikeuksia

Jos ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan, he myös kannattavat näiden oikeuksia herkemmin, selviää laajasta kyselytutkimuksesta.
Pride-marssi New Yorkissa vuonna 2017
Laajan kyselytutkimuksen mukaan enemmistö ihmisistä suhtautuu myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Kuva New Yorkin Pride-marssilta vuonna 2017. (Kuva: Lauren Silberman / Consulate General of Sweden in New York / CC BY-NC 2.0)

Yli puolet ihmisistä kannattaa tasa-arvoisia oikeuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Asia selviää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n tuoreesta kyselystä, joka tehtiin 116 000 ihmiselle 77 maassa.

Järjestön mukaan kyse on suurimmasta koskaan tehdystä asennetutkimuksesta, joka liittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia vastanneista takaisi tasa-arvoiset oikeudet ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita samaa sukupuolta olevista. 59 prosenttia takaisi oikeudet niille, jotka kokevat olevansa eri sukupuolta kuin mihin heidät on syntymässä määritelty, pukeutuvat tai toimivat eri tavoin kuin syntymässä annettu sukupuolimääritelmä edellyttäisi.

Tutkimuksen tiedot kerättiin anonyymisti ja digitaalisesti, jotta myös vähemmistöihin vihamielisesti suhtautuvista maista saataisiin tietoa. Niinpä tutkimuksessa ovat mukana esimerkiksi Saudi-Arabian, Egyptin ja Nigerian kaltaiset maat.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen keskeinen viesti on, että silloin, kun ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajan, he todennäköisesti myös suhtautuvat näihin myönteisemmin.

”Kun ihmiset tuntevat toisensa, on mahdollista poistaa stigma. Näin taistellaan niitä stereotypioita vastan, jota poliittiset ja uskonnolliset johtajat sekä media liian usein viljelevät”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Aengus Carroll, tiedotteessa.

Tutkimukseen mukaan globaalisti 41 prosenttia vastaajista tuntee jonkun, joka on kiinnostunut romanttisesti samaa sukupuolta olevista. Runsas kolmannes tuntee jonkun sukupuolivähemmistön edustajan.

73 prosenttia niistä, jotka tunsivat jonkun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvan, suhtautuivat myönteisesti myös näiden tasa-arvoisiin oikeuksiin. Niistä, jotka eivät tunteneet, vain 44 prosenttia kannatti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja 54 prosenttia sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Suurin osa ihmisistä myös koki voivansa kunnioittaa uskontoaan ja kulttuuriaan ja silti hyväksyä seksuaalisen ja sukupuolisen suuntautumisen moninaisuuden, tutkimuksesta selviää. Myös lainsäädännöllä on vaikutusta asenteisiin. Niissä maissa, joissa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suhteet on kriminalisoitu, myös asenteet ovat kielteisemmät.

ILGA kuitenkin muistuttaa, että myönteiset asenteet eivät automaattisesti tarkoita täyttä tasa-arvoa. Sen pääsihteerien Ruth Baldacchinon ja Helen Kennedyn mukaan meneillään on ideologinen sota esimerkiksi YK:ta ja alueellisia ihmisoikeusjärjestöjä mukaan.

YK nimitti viime vuonna ensimmäiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien asiantuntijakseen Vitit Muntarbhornin, joka antoi tällä viikolla ensimmäisen raporttinsa. Monet kehittyvät maat vastustivat nimitystä.

Muntarbhorn erosi marraskuun alussa tehtävästään perhe- ja terveyssyistä. Hänelle on määrä valita seuraaja.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikka

Lue myös

Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.
Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.
Sateenkaarilippu

Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa

Botswanassa määrättiin transsukupuoliselle henkilöllisyspaperit, jotka heijastavat hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ”monumentaalinen voitto”, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.