Argentiinassa ehkäistään teiniäitiyttä puhumalla seksistä avoimesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Argentiinassa ehkäistään teiniäitiyttä puhumalla seksistä avoimesti

Ei-raskaustesti-kampanja tulee tarpeeseen, sillä Latinalaisessa Amerikassa joka viidennestä tytöstä tulee äiti ennen 19 ikävuottaan.

(IPS) -- "Hyvä seksi edellyttää, että kumpikin osapuoli haluaa sitä. Ja kyse on yhtä paljon siitä, että molemmat todella tahtovat kuin siitä, että ollaan 'sillä tuulella' tai 'kuumina' halusta", selittää psykologi Cecilia Saia.

Cecilia Saia on videon Puhutaan seksistä (Hablemos de sexo) tekijä. Videolla käytetty kieli on selkeää ja yksinkertaista, eikä sillä väistellä tabuja.

Puhutaan seksistä -videon on tuottanut naisopinto- ja tutkimussäätiö FEIM (Fundación para Estudio e Investigación de la Mujer) osana Ei-raskaustesti-kampanjaansa. Video on suunnattu teini-ikäisille, jotka järjestön mukaan voivat sen nähtyään "vapaasti ja tietoisena tehdä päätöksen äidiksi tai isäksi ryhtymisestä".

Ehkäisy hoitoa halvempaa

Kampanja tulee tarpeeseen. Latinalaisessa Amerikassa joka viidennestä tytöstä tulee äiti ennen 19. ikävuottaan. Argentiina, jossa joka päivä 300 teiniäitiä synnyttää lapsen, on tyypillinen esimerkki.

Kaikista Argentiinan äideistä teinit muodostavat 15 prosentin osuuden.

"Osuus on ollut nousussa 10–15 vuoden ajan ja myös alle viisitoistavuotiaina synnyttävien osuus on kasvussa", sanoo FEIMin puheenjohtaja Mabel Bianco.

Myös YK:n väestörahasto UNFPA on huolestunut teiniäitiyden yleistymisestä. Järjestön seksuaali- ja lisääntymisneuvoja Alma Virginia Camacho-Hübner sanoo teiniraskauksien tuottavan monenlaisia ongelmia. Pahimmillaan ne johtavat äitiyskuolemiin ja epämääräisissä oloissa tehtäviin laittomiin abortteihin. Alle 15-vuotiaan raskaus päättyy myös keskimääräistä useammin keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Terveydenhuollolle ei-toivottujen raskauksien ennaltaehkäisy tulee paljon edullisemmaksi kuin niiden seurausten hoitaminen. Teini-ikäisen raskautta edeltää usein koulun keskeyttäminen, jonka vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.

"Tyttöjen pitäminen koulujärjestelmässä olisi tehokasta teiniraskauksien ennaltaehkäisyä. Järjestelmä, joka antaisi raskaana oleville ja teiniäideille mahdollisuuden palata kouluun olisi sekin toivottava", Camacho-Hübner esittää.

Kaikille kondomeita ja käyttöohje

Camacho-Hübnerin mukaan teiniäitiys on tasa-arvokysymys. Se vaikuttaa pääosin naiseen ja tuomitsee hänet alempaan sosioekonomiseen asemaan kuin mihin hän muutoin sijoittuisi. Teininä äidiksi tulee todennäköisimmin köyhän perheen kouluttamaton tyttö, joka asuu vähäosaisten asuma-alueella.

Mabel Bianco yhtyy näkemykseen, jonka mukaan teiniraskauden merkittävin seuraus on tytön koulunkäynnin keskeytyminen. Näin siitä huolimatta, että moni tytöistä on keskeyttänyt opintonsa jo ennen raskaaksi tuloaan.

"He eivät kuitenkaan palaa koulunpenkille lapsen synnyttyä, sillä heidän on huolehdittava vauvasta."

Ei-raskaustesti-kampanja jakaa myös sekä tytöille että pojille raskaustestiä muistuttavat laatikot, joissa on tietoa teiniraskauksista ja niihin liittyvistä uskomuksista. "Lisäksi laatikossa on kondomeja ja ohjeet niiden käyttöön", Bianco kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia