Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Argentiina maailman toiseksi ahkerin luomutuottaja

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia.
(Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

(IPS) -- Luomutuotanto kasvaa kovaa vauhtia Argentiinassa, joka on noussut Australian jälkeen ahkerimmaksi luomutuottajaksi maailmassa.

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia. Amerikkojen kymmenestä miljoonasta luomuviljelyhehtaarista kolme miljoonaa on Argentiinassa.

"Aloitimme luomutuotannon 20 vuotta sitten, koska emme halunneet suihkuttaa pelloille myrkkyjä", kertoo oliiviöljy-yrityksen johtaja Jorge Pierrestegui Córdoban provinssista.

"Argentiinassa ei silloin ollut tuotteillemme minkäänlaista kysyntää. Veimme kaiken ulkomaille. Nyt kotimaan markkinoille jää tuotteistamme jo puolet", hän jatkaa.

Maatalousneuvoja Eduardo Cerdá vakuuttaa, että luomubuumi on myös tuottajalähtöistä.

"Viljelijät ovat huomanneet, että tehomaatalous ei täytä lupauksiaan. Kemikaalien ansiosta saatu sadonlisäys kalpenee sen rinnalla, kuinka paljon kemikaalit maksavat."

Vaikka kasvuluvut näyttävät isoilta, luomutuotannon absoluuttinen määrä Argentiinassa on vielä pieni. Luomua on peltoalasta vain 0,5 prosenttia.

Kuvassa luomuviljelijä Alicia Della Ceca, joka myy pientilansa tuotteita Buenos Airesissa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Argentiina Suomen IPS

Kommentit

Nuo Argentiinan 3 mijoonaa hehtaaria luomualaa eivät ole peltoja, vaan luonnonlaitumia, jotka on keinotekoisesti, "kirjoituspöydällä", määritelty joku vuosi sitten luomualueeksi. (Sama on tilanne Australiassa.)

Niinpä niiden "viljely" ei edellytä minkäänlaista ahkeruutta. Eikä ko. alue oikeastaan sitten mitään luomuna tuotakaan. Argentiinan koko luomutuotanto on kiloina 170 miljoonaa kiloa - eli tuolla 3 miljoonalla jaettuna vähemmän kuin mitä sille alueelle tarvittaisiin siemenviljaa!

Eikä Argentiinassa ole mitään luomubuumia, vaan 99% luomusta menee vientiin, USA:han ja Eurooppaan:

http://www.freshplaza.com/article/155199/Argentina-devotes-3-million-hectares-to-organic-production

Tuo uutinen oli harhaanjohtava jo alkuperäisenäkin, mutta aivan vääristeleväksi se on muuttunut suomennoksena.

Lue myös

Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.
(Kuva:
Friday Phiri
/
IPS
)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa
Ankarin kuivuus 40 vuoteen on saanut Sri Lankan näyttämään paikoin kuun maisemalta.
(Kuva:
Amantha Perera
/
IPS
)

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Pelto Argentiinassa
Maataloustuotteet ovat keskeinen osa Argentiinan vientikauppaa. Soijapapuja viljellään jo enemmän kuin vehnää tai maissia.
(Kuva:
Patrick Burnett
/
IPS
)

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.