Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Argentiina maailman toiseksi ahkerin luomutuottaja

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia.
(Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

(IPS) -- Luomutuotanto kasvaa kovaa vauhtia Argentiinassa, joka on noussut Australian jälkeen ahkerimmaksi luomutuottajaksi maailmassa.

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia. Amerikkojen kymmenestä miljoonasta luomuviljelyhehtaarista kolme miljoonaa on Argentiinassa.

"Aloitimme luomutuotannon 20 vuotta sitten, koska emme halunneet suihkuttaa pelloille myrkkyjä", kertoo oliiviöljy-yrityksen johtaja Jorge Pierrestegui Córdoban provinssista.

"Argentiinassa ei silloin ollut tuotteillemme minkäänlaista kysyntää. Veimme kaiken ulkomaille. Nyt kotimaan markkinoille jää tuotteistamme jo puolet", hän jatkaa.

Maatalousneuvoja Eduardo Cerdá vakuuttaa, että luomubuumi on myös tuottajalähtöistä.

"Viljelijät ovat huomanneet, että tehomaatalous ei täytä lupauksiaan. Kemikaalien ansiosta saatu sadonlisäys kalpenee sen rinnalla, kuinka paljon kemikaalit maksavat."

Vaikka kasvuluvut näyttävät isoilta, luomutuotannon absoluuttinen määrä Argentiinassa on vielä pieni. Luomua on peltoalasta vain 0,5 prosenttia.

Kuvassa luomuviljelijä Alicia Della Ceca, joka myy pientilansa tuotteita Buenos Airesissa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Argentiina Suomen IPS

Kommentit

Nuo Argentiinan 3 mijoonaa hehtaaria luomualaa eivät ole peltoja, vaan luonnonlaitumia, jotka on keinotekoisesti, "kirjoituspöydällä", määritelty joku vuosi sitten luomualueeksi. (Sama on tilanne Australiassa.)

Niinpä niiden "viljely" ei edellytä minkäänlaista ahkeruutta. Eikä ko. alue oikeastaan sitten mitään luomuna tuotakaan. Argentiinan koko luomutuotanto on kiloina 170 miljoonaa kiloa - eli tuolla 3 miljoonalla jaettuna vähemmän kuin mitä sille alueelle tarvittaisiin siemenviljaa!

Eikä Argentiinassa ole mitään luomubuumia, vaan 99% luomusta menee vientiin, USA:han ja Eurooppaan:

http://www.freshplaza.com/article/155199/Argentina-devotes-3-million-hectares-to-organic-production

Tuo uutinen oli harhaanjohtava jo alkuperäisenäkin, mutta aivan vääristeleväksi se on muuttunut suomennoksena.

Lue myös

Nainen tarkastelee aurinkokeitintä

Aurinko voisi kastella Zimbabwen tupakkapellot

Zimbabwessa vasta kolme prosenttia talouksista hyödyntää aurinkosähköä. Nyt maassa värvätään aurinkoenergian puolestapuhujiksi muun muassa perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.
Viljelijä kaktuspellolla

Kaktus maistuu lehmille Brasiliassa

Kuivuus vaikeutta karjanhoitoa Brasiliassa, mutta veden varastoinnista ja kaktusrehusta on löytynyt yllättävä helpotus.
Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.