Arabeja houkutellaan armeijaan Israelissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arabeja houkutellaan armeijaan Israelissa

Israelin valtio on alkanut kaupitella
vapaaehtoista asepalvelusta maansa arabinuorille. Samaan aikaan maan
parlamentti pohtii siviilipalveluksen tekemistä pakolliseksi kaikille
aseistakieltäytyjille arabit mukaan lukien.

Israelin valtio on alkanut kaupitella vapaaehtoista asepalvelusta maansa arabinuorille. Samaan aikaan maan parlamentti pohtii siviilipalveluksen tekemistä pakolliseksi kaikille aseistakieltäytyjille arabit mukaan lukien.

Israelin arabit vastustavat hankkeita ja sanovat, että heiltä pyritään riistämään palestiinalainen identiteetti. Myös siviilipalvelus yleishyödyllisissä kohteissa arveluttaa.

Asepalvelus on Israelin arabeille vapaaehtoinen, mutta viime aikoina heidän värväytymisensä sanotaan hiukan lisääntyneen.

Israelin armeija jakaa arabit beduiineihin ja muihin. Beduiinit ovat aavikoiden puolipaimentolaisia alkuperäisasukkaita ja muut Israelissa asuvia palestiinalaisia.

Haarezt lehden tietojen mukaan värväytyneiden beduiinien määrä on tänä vuonna noin 300 ja muiden arabien 350. Vaikka kokonaismäärät ovat pieniä, lehti puhuu "dramaattisesta" noususta.

Israelin armeijan kokonaisvahvuus on yli 175 000. Beduiineja asuu maassa noin 150 000 ja arabeja 1,14 miljoonaa, mikä on noin viidennes väestöstä.

Israelin sisäministeri Meir Sheetrit on sanonut arabien eristämistä armeijasta virheeksi ja korostanut, että kaikille kuuluvat samat oikeudet ja velvollisuudet.

Puoli vuotta Gazassa palvellut juutalainen asevelvollinen Hila Pinas epäilee hallituksen aikeita.

"Armeijassa joutuu sotimaan. Ei voida odottaa, että arabit sotivat omaa väkeään vastaan", hän sanoo.

"Vastustamme kaikkea asepalvelusta", Israelin arabien ihmisoikeusyhdistyksen puheenjohtaja Mohammad Zeidan ilmoittaa.

Hänen mukaansa arabien värväämisessä on kyse heidän "israelilaistamisestaan".

Arabipuolueen puheenjohtaja Raja Arbarijeh torjuu myös pakollisen siviilipalveluksen, koska se on "ensi askel kohti armeijaan liittymistä".

Israelin Islamilaisen liikkeen johtaja kansanedustaja Abbas Zakur kieltäytyy uskomasta, että arabien värväytyminen armeijaan olisi kasvanut.

Hänen mukaansa Israelin nuorilla arabeilla on vahva identiteetti ja "he haluavat ennen kaikkea rauhanomaista rinnakkaineloa".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia