Amnesty: Yhdysvallat ei tutki siviilien kuolemia Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvallat ei tutki siviilien kuolemia Afganistanissa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan ilmeisiä sotarikoksia on jätetty tutkimatta.

Yhdysvallat ei ole tutkinut siviilien kuolemia Afganistanissa, vaikka todisteet viittaavat joissakin tapauksissa sotarikoksiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö tutki vuosilta 2009–2013 kymmenen sotilasoperaatiota, joissa oli kuollut yhteensä ainakin 140 siviiliä. Joukossa on muun muassa ratsioita ja ilmaiskuja. Kahdessa tapauksessa todisteet viittasivat sotarikoksiin.

Amnestyn mukaan yhdessäkään tapauksessa armeija tai Nato ei ole nostanut syytteitä. Tutkimuksia on aloitettu mutta yksityiskohtia niistä ei ole kerrottu.

Amnestyn tietojen mukaan yhteensä Yhdysvaltain sotilaat ovat joutuneet oikeuden eteen siviilien tapoista Afganistanissa viimeisten viiden vuoden aikana vain kuusi kertaa. Järjestön mielestä koko armeijan oikeusjärjestelmä on ongelmallinen, sillä se perustuu pitkälti sotilaiden omiin arvioihin operaatioiden laillisuudesta. Lisäksi silloin harvoin, kun tapauksia menee oikeuteen, sotilastuomioistuimen riippumattomuus on kyseenalainen, Amnesty sanoo.

"Vaadimme Yhdysvaltain armeijaa suorittamaan välittömästi tutkinnan kaikista raporttimme tapauksista ja kaikista muista tapauksista, joissa siviilejä on tapettu. Uhrit ja heidän omaisensa ansaitsevat saada oikeutta", sanoo Amnestyn Aasian ja Tyynenmeren aluejohtaja Richard Bennett.

Yhdysvaltain on määrä vetäytyä Afganistanista suurimmaksi osaksi tämän vuoden lopussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia