Amnesty: Venäjän armahduslaki pelkkä julkisuustemppu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Venäjän armahduslaki pelkkä julkisuustemppu

Järjestö pitää vankien armahtamista vain lisätodisteena oikeusjärjestelmän politisoitumisesta.

Venäjän uusi armahduslaki sekä tutkintavankeudessa olleiden aktivistien ja mielenosoittajien vapauttaminen joulukuussa ei vakuuta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalia siitä, että kansalaisyhteiskunnan liikkumavara olisi lisääntymässä maassa.

Amnestyn mukaan armahdus ei ole korvike toimivalle oikeusjärjestelmälle. Samalla järjestö katsoo, että vankien vapauttamisessa on kyse pelkästä poliittisesta silmänkääntötempusta, jolla halutaan kiillottaa julkisuuskuvaa Sotšin olympialaisten alla.

"Armahdus on vain lisätodiste oikeusjärjestelmän politisoitumisesta Venäjällä. Sen ei saa antaa hämärtää tosiasiaa, että tila kriittiselle ja riippumattomalle keskustelulle on vähentynyt huomattavasti viime vuonna", Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dahlhuisen sanoo.

Järjestö huomauttaa, että uusi armahduslaki koskee vain osittain vuoden 2012 Bolotnaja-torin protestien tiimoilta syytettyjä mielenosoittajia ja useat syytetyt pysyvät edelleen kaltereiden takana.

Oikeustoimet Memorial-järjestöä vastaan jatkuvat

Amnesty kritisoi kovaan ääneen myös pietarilaisen tuomioistuimen joulukuussa antamaa määräystä, jossa jälleen kerran vaaditaan syrjinnänvastaista Memorial-järjestöä rekisteröitymään ulkomaisena agenttina. Järjestöä on aiemmin syytetty agenttilain nojalla viime keväänä ja lisäksi sitä vastaan on nostettu siviilikanne samoin perustein viime marraskuussa.

Memorialia vastaan kohdistetuista oikeustoimista on huolissaan myös YK:n kidutuksen vastaisen komitea. Komitea sanoo olevansa järkyttynyt siitä, että siviilikanteessa mainittiin Memorialin toimittaneen komitealle tietoa Venäjän poliisin romaneihin ja siirtolaisiin kohdistuneista väärinkäytöksistä.

"Venäjä on YK:n kidutuksenvastaisen yleissopimuksen osapuoli, ja sen pitäisi varmistaa, ettei mitään ryhmiä aseteta syytteeseen yhteydenotoista tai tietojen toimittamisesta sopimusta valvovalle komitealle", komitean raportoija George Tugushi toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia