Amnesty varoittaa ihmisoikeuskatastrofista Darfurissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty varoittaa ihmisoikeuskatastrofista Darfurissa

Sudanin hallitus on viime viikkoina vahvistanut joukkojaan konfliktin runtelemassa Darfurin maakunnassa. Asetelma saattaa johtaa vakavaan ihmisoikeuskatastrofiin aivan lähitulevaisuudessa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoittaa. Amnesty vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa ryhtymään välittömästi toimiin alueen siviilien suojelemiseksi.

Sudanin hallitus on viime viikkoina vahvistanut joukkojaan konfliktin runtelemassa Darfurin maakunnassa. Asetelma saattaa johtaa vakavaan ihmisoikeuskatastrofiin aivan lähitulevaisuudessa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoittaa.

”Silminnäkijät al-Fasherissa, Darfurin pohjoisosassa ovat kertoneet, että Sudanin hallituksen sotilaslentokoneet lennättävät alueelle joukkoja ja tarpeistoa päivittäin”, Amnestyn varapääsihteeri Kate Gilmore sanoo.

”Alueen tuhannet pakolaiset ovat kauhuissaan ajatuksesta, että samat sotilaat, jotka ajoivat heidät kodeistaan ja kylistään, lähetetään nyt ’suojelemaan’ heitä.”

Amnesty vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa ryhtymään välittömästi toimiin alueen siviiliväestön suojelemiseksi. Turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään neuvottelemaan Darfurin kriisistä ja rauhanturvaoperaation käynnistämisestä alueella.

Amnesty vaatii turvallisuusneuvostoa käyttämään maksimaalisia painostuskeinoja saadakseen Sudanin hallituksen suostumaan YK:n rauhanturvaajien lähettämiseen alueelle.

Sudanin hallitus on toistaiseksi vastustanut kansainvälistä rauhanturvaoperaatiota ja esittänyt oman suunnitelmansa Darfurin siviilien suojelemiseksi. Suunnitelman mukaan alueelle lähetettäisiin jopa 26 000 hallituksen sotilasta.

”Suunnitelma on torjuttava tiukasti”, Kate Gilmore korostaa. ”Sudanin hallitus näyttää olevan käynnistämässä alueella oman hyökkäysoperaation. Kuinka se voisi uskottavasti tarjota suojelua siviileille konfliktissa, jossa se on itse keskeisenä osapuolena ja syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin?”

Sudanin hallitus pommitti heinäkuun lopulla pohjois-Darfurin alueen kyliä, rikkoen samalla YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa joka kieltää sotilaslennot alueella. Myös aseistautuneet oppositiojoukot ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten hyökkäyksiin, joiden kohteena ovat olleet humanitaarista apua toimittavat kuljetukset.

Lisätietoa: Noora Jokinen, tiedottaja Amnestyn Suomen osasto p. 09 5860 4422; 050 406 2534

Amnestyn aikaisemmat raportit ja tiedotteet Darfurin kriisistä:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia