Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Amnesty: Suuryritysten käyttävät lapsityövoimalla tuotettua palmuöljyä

Tänään ilmestyneen selvityksen mukaan monet suuryritykset vakuuttavat tuotteidensa olevan eettisiä, vaikka palmuöljy hankitaan kaikkea muuta kuin kestävistä olosuhteista.
Öljypalmun hedelmiä. (Kuva: Peter Nijenhuis / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman suosituimmat elintarvike- ja päivittäistavarayritykset käyttävät vähintäänkin kyseenalaisissa oloissa Indonesiassa tuotettua palmuöljyä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa selvityksessään.

"Colgaten, Nestlén ja Unileverin kaltaiset jättiyritykset vakuuttavat kuluttajille, että niiden tuotteissa käytetään eettisesti kestävää palmuöljyä. Raporttimme kuitenkin osoittaa niiden hankkivan palmuöljyä oloista, jotka ovat kaikkea muuta kuin kestäviä ja eettisiä. -- Havainnot ovat järkyttäviä kuluttajille, jotka pyrkivät tekemään kestäviä valintoja ostamalla eettisinä markkinoituja tuotteita", Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Amnesty tutki maailman suurimman palmuöljyn tuottajan, singaporelaisyritys Wilmarin plantaaseja Indonesiassa. Raportin mukaan jopa vain kahdeksanvuotiaita lapsia on pakotettu tekemään työtä vaarallisissa olosuhteissa, ja osa oli jättänyt koulun kesken vanhempiaan auttaakseen. Palkat olivat alle minimipalkan, päivät pitkiä ja tuotantotavoitteet epärealistisen korkeita. Työntekijät olivat saaneet vakavia vammoja myrkyllisestä parakvatti-torjunta-aineesta, jonka käytön Wilmar ja EU ovat kieltäneet.

Wilmar tuottaa palmuöljyä yhdeksälle globaalille suuryritykselle, jotka ovat AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser ja Unilever. Niiden tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi Magnum-jäätelö, Colgate-hammastahna, Kitkat-suklaa, Knorr-keitto ja Pantene-shampoo.

Varmuutta siitä, missä tuotteissa palmuöljyä käytetään, ei kuitenkaan ole, sillä useimmat yritykset salaavat sen. Vain Kellogg’s ja Reckitt Benckiser suostuivat antamaan mitään yksityiskohtaisempia tietoja tuotteistaan, Amnesty kertoo. Järjestön mukaan yritykset näyttävätkin sulkevan silmänsä niiden hankintaketjussa tapahtuvilta väärinkäytöksiltä.

Palmuöljyn eettisyyttä on pyritty edistämään RSPO-sertifiointijärjestelmällä, joka on kuitenkin jo aiemmin saanut järjestöiltä kritiikkiä. Myös Amnestyn raportin mukaan tutkituista viidestä tuottajasta kolmen palmuöljy oli luokiteltu kestäväksi ongelmista huolimatta.

"Yritykset käyttävät RSPO:n sertifikaattia suojanaan välttääkseen tarkemman huolellisuuden ja hankintaketjun tutkimukset. Nämä yritykset esittelevät paperilla vahvoja vastuullisuuskäytäntöjään, mutta yksikään niistä ei kyennyt osoittamaan, että ne olisivat tunnistaneet Wilmarin tuotantoketjuun liittyvät ilmeiset riskit", Aarnio sanoo.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyökauppakuluttaminenyhtiöt Indonesia Amnesty International

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Kenkiä roikkumassa narulla

Selvitys: Työntekijän osuus lenkkariparin tuotantokustannuksista yhä pienempi – järjestöiltä moitteita urheiluvaatebrändeille

Urheilubrändit Nike ja Adidas saavat moitteita tuoreessa raportissa, jonka mukaan ne ja niiden sponsoroimat jalkapallojoukkueet vain rikastuvat samaan aikaan, kun alihankkijoiden tehtaiden ompelijat saavat surkeaa palkkaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.