Amnesty: Qatarin siirtotyöläisiä itsemurhan partaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Qatarin siirtotyöläisiä itsemurhan partaalla

Myös jalkapallon MM-kisojen rakennustöissä on poljettu työläisten oikeuksia, järjestö sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa Qatarin viranomaisiin ja kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan maan siirtotyöläisten kurjien työolojen vuoksi. Järjestön tänään ilmestynyt raportti vahvistaa aiemmat tiedot siitä, että työläisten oikeuksia poljetaan maassa räikeästi.

Amnestyn tutkijoiden mukaan monille siirtotyöläisille maksetaan palkka kuukausia myöhässä tai sitä ei makseta lainkaan, terveys- ja turvallisuussäädöksiä ei noudateta, majoitustilat ovat surkeat ja työntekijöillä teetetään ylipitkiä päiviä.

Tutkijat tapasivat kymmeniä työläisiä, joita ei ollut päästetty lähtemään maasta. He löysivät myös merkkejä pakkotyöstä. Osa työntekijöistä oli korviaan myöten veloissa. Tilanne aiheuttaa ahdistusta, ja jotkut työntekijät ovat itsemurhan partaalla, Amnesty sanoo.

Amnesty haastatteli raporttiaan varten yli 200:aa rakennussektorin siirtotyöläistä. Qatarissa arvioidaan olevan yhteensä noin 1,38 miljoonaa siirtotyöläistä, joista suurin osa tulee Kaakkois- ja Etelä-Aasiasta. He muodostavat noin 94 prosenttia koko maan työvoimasta.

Maan työlainsäädäntö ei suojele esimerkiksi kotiapulaisia, ja sen mukaan vain qatarilaiset työntekijät saavat muodostaa liittoja ja liittyä niihin. Siirtotyöläinen ei saa vaihtaa työpaikkaa eikä lähteä maasta ilman sponsorin eli käytännössä työnantajan lupaa.

Fifa ei ole toiminut

Qatarin siirtotyöläisten tilanne on ollut esillä viime vuosina tavallista enemmän, sillä maa järjestää vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat. Aiemmin lokakuussa ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC ennusti, että kisarakentaminen voi vaatia 4 000 ihmisten hengen, mikäli nykyinen kuolemien tahti jatkuu ja siirtotyöläisiä tulee lisää kisoja varten.

Brittilehti Guardian paljasti syyskuussa, että maassa kuoli viime kesänä 44 nepalilaista siirtotyöläistä.

Lehden mukaan MM-kisojen rakentamiseen liittyy pakkotyötä. Myös Amnesty löysi tutkimuksissaan tapauksen, jossa nepalilaiset työntekijät työskentelivät kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan päämajaan liittyvässä projektissa Dohassa. He tekivät jopa 12-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa.

Amnesty vaatiikin, että viranomaisten ja firmojen lisäksi myös Fifa puuttuu tilanteeseen. Fifa on aiemmin sanonut, että myös sillä on vastuu työntekijöiden oikeuksista. Amnestyn mukaan on kuitenkin epäselvää, onko järjestö tehnyt asian eteen mitään.

Guardianin paljastusten jälkeen Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter myönsi, ettei järjestö voi jättää ongelmia huomiotta, mutta sanoi myös, ettei Fifa pysty saamaan muutoksia aikaan ja että aikaa tilanteen korjaamiseksi on vielä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia