Amnesty: Qatar ei ole parantanut työntekijöiden oikeuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Qatar ei ole parantanut työntekijöiden oikeuksia

Qatarin lupaamat uudistukset uhkaavat jäädä PR-tempuksi.

Jalkapallon MM-kisat vuonna 2022 järjestävä Qatar ei ole toteuttanut vuosi sitten antamiaan lupauksia maan valtavan siirtotyöläisjoukon oikeuksien parantamiseksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen katsauksen mukaan vaikka maa olisi toteuttanut kaikki lupauksensa, edistys olisi silti yhä liian rajallista.

Yli 90 prosenttia Qatarin työvoimasta on ulkomaalaista, ja maassa arvioidaan olevan yli 1,5 miljoonaa siirtotyöläistä. Pieni osa työskentelee jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennustyömailla. Maassa on käytössä niin sanottu kafala-järjestelmä, jossa siirtotyöntekijällä on oltava sponsori eikä hän saa poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman lupaa. Palkat maksetaan usein myöhässä tai ei lainkaan, ja vuosittain satoja ihmisiä kuolee huonon työturvallisuuden seurauksena.

Viime vuosina Amnesty sekä muun muassa brittilehti Guardian ovat raportoineet siirtotyöläisten orjuuden kaltaisista olosuhteista. Kritiikin seurauksena Qatar lupasi vuosi sitten toukokuussa parantaa käytäntöjään, mutta nyt ilmestyneen katsauksen mukaan hallitus on edennyt Amnestyn tärkeinä pitämästä yhdeksästä asiasta vain viidessä, ja niissäkin rajallisesti.

Edistystä ei ole tapahtunut lainkaan poistumislupien uudistuksissa, rajoituksissa, jotka liittyvät työnantajan vaihtoon, kotiapulaisten oikeuksien suojelemisessa ja ammattiyhdistyksiin liittymisen rajoituksissa, järjestö sanoo.

"Ilman pikaista toimintaa Qatarin viimevuotiset lupaukset saattavat jäädä vain PR-tempuksi, jotta maa voi takertua vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin", toteaa järjestön Persianlahden siirtolaisten oikeuksien tutkija Mustafa Qadri.

Hallitus on muun muassa luvannut luoda sähköisen palkanmaksujärjestelmän, joka varmistaisi paremmin, että työläiset saavat rahansa. Siirtolaiset kuitenkin valittavat edelleen myöhässä olevista palkoista, Amnesty sanoo. Myös rakennustyömaiden turvallisuuden ja rekrytointitoimistojen parantamisessa sekä uhrien oikeudensaannissa on edetty vain vähän.

Qatar on Guardian-lehden mukaan muistuttanut, että maahan on nimetty 294 työvoimatarkastaja. Uutta majoitusta on rakennettu 250 000 työläiselle. Monet järjestöt ovat kuitenkin vaatineet syvällisempiä, rakenteellisia muutoksia.

Qatarin siirtotyöläisten määrä uskotaan nousevan jopa 2,5 miljoonaan maan rakennusbuumin vuoksi. Maa on herättänyt viime aikoina pahennusta myös pidättäessään Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n henkilökunnan jäseniä sekä estettyään nepalilaisia siirtotyöläisiä pääsemästä kotiinsa osallistumaan maanjäristyksessä kuolleiden hautajaisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia