Uutiset

Amnesty patistelee asekauppasopimuksen neuvottelijoita

Järjestön mukaan muutamat valtiot pitävät neuvotteluja panttivankina.
(Kuva: controlarms / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kritisoinut kansainvälisen asekauppasopimuksen ATT:n tehottomia valmisteluita. Sopimuksen suhteen on määrä tehdä lopullinen päätös heinäkuussa.

Amnesty on yli vuosikymmenen ajan kampanjoinut kattavan yleissopimuksen puolesta. Sopimus estäisi aseviennin maihin, joissa on huomattava riski, että aseita käytettäisiin ihmisoikeusrikkomuksiin kansalaisia vastaan.

"Emme voi sallia vain muutaman valtion pitää ihmiskuntaa otteessaan niinkin tärkeän asian kuin ATT-sopimuksen suhteen", sanoo Salil Shetty, Amnesty Internationalin pääsihteeri.

"Tilanne on erittäin kuvottava, kun ajattelee että kyseessä on valtiota, jotka ovat osoittaneet valmiutensa käyttämään aseita omaa kansaansa vastaan."

Amnestyn mukaan ATT-sopimuksen suurimpiin vastustajiin lukeutuvat Egypti, Iran, Pakistan ja Syyria. Toiset valtiot, mukaan lukien Yhdysvallat ja Kuuba, ovat joko yrittäneet vesittää sopimuksen valmisteluja tai eivät ole vielä antaneet varmuuksia lopulliseen sopimukseen osallistumisestaan.

Asekauppa ihmisoikeudetaseet & armeijaYK

Lue myös

Euroopan komission rakennus
EU haluaa tiivistää jäsenmaiden puolustusyhteistyötä. Rauhanjärjestöjä se epäilyttää.
(Kuva:
Richard
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

EU haluaa tiivistää puolustusyhteistyötä – rauhanjärjestöt kritisoivat militarisoitumista

EU haluaa ohjata lähivuosina satoja miljoonia euroja puolustusteollisuudelle ja -yhteistyölle. Järjestöjen mukaan se hyödyttäisi lähinnä asevalmistajia.
Mielenosoitus ydinaseita vastaan Genevessä kesällä 2016. (Kuva: ICAN / Tim Wright / CC BY 2.0)

Maailman sotilasmenot kasvoivat viime vuonna jälleen

Maailman sotilasmenot kasvoivat viime vuonna toista vuotta peräkkäin. Rauhanjärjestöt muistuttavat, että esimerkiksi Itä-Afrikan nälänhätää ei ratkaista aseilla.
Asekaupan vastainen protesti Lontoossa kesällä 2016. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-NC 2.0)

Maailman asekauppa kiihtyy yhä – suuntana Lähi-itä ja Aasia

Etenkin Lähi-idän maat ovat lisänneet aseiden tuontia, kertoo rauhantutkimusinstituutti Sipri. Lähtömaa on usein Yhdysvallat.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.