Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia

Amnesty kysyi presidenttiehdokkailta muun muassa translaista ja turvapaikkapolitiikasta.
Suomen lippu
Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä. (Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0 )

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuun ottamatta kannattavat translain muuttamista niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ehdokkaille tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin ehdokkaiden suhtautumista myös muun muassa turvapaikkapolitiikkaan, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja ihmisoikeuspuolustajiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet translain muuttamisen puolesta, sillä tällä hetkellä henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on suostuttava sterilisaatioon, esitettävä lääketieteellinen selvitys identiteetistään ja oltava täysi-ikäinen.

Esimerkiksi Tuula Haataisen (sd) mukaan lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta.

”Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki”, hän sanoo kyselyssä.

Huhtasaari puolestaan jätti vastaamatta kysymykseen, koska piti kysymyksenasettelua ongelmallisena.

Enemmän mielipide-eroja ehdokkaiden välillä herätti kysymys siitä, pitäisikö turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin keskeyttää, kunnes palautusten turvallisuudesta voidaan varmistua. Keskustan Matti Vanhanen, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen sekä Huhtasaari vastasivat ei. Valitsijayhdistyksen Sauli Niinistö jätti vastaamatta, muut vastasivat kyllä.

”Palautuskiellon sijasta pitää keskustella turvapaikkakriteerien muuttamisesta, jos muutoksia nykyiseen linjaan halutaan”, Vanhanen perusteli.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin myös, edistäisivätkö he vihapuheesta vapaata yhteiskunnallista keskustelua, tukisivatko he ihmisoikeuspuolustajia ja pitäisikö raiskauksen määritelmää heidän mukaansa muuttaa siten, että suostumuksen puute tulisi määritelmän keskiöön.

Huhtasaari jätti vastaamatta kahteen ensimmäiseen kysymykseen ja vastasi viimeiseen ei. Muut ehdokkaat vastasivat kyllä.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkademokratia Aasia ja Tyynenmeren alueSuomi Amnesty International

Lue myös

ruostunut lukko
Pakkoavioliitot pitäisi kieltää Suomessakin, kirjoittaa Duin Ghazi.
(Kuva:
Doug Tanner
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nuoria pakotetaan avioliittoon myös Suomessa – uhrien suojeluun mallia muualta

Isossa-Britanniassa toimii valtion ylläpitämä yksikkö, joka auttaa pakkoavioliittojen uhreja. Sellaiselle olisi tarvetta Suomessakin, kirjoittaa Duin Ghazi.
Ruostunut lukko
Oikeusministeriön ja Ihmisoikeusliiton selvitysten mukaan pakkoavioliittoja tapahtuu Suomessakin.
(Kuva:
Doug Tanner
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Ihmisoikeusliitto: Pakkoavioliitot kiellettävä lailla Suomessa

Avioliittoon pakottamisesta voidaan Suomessa rangaista, mutta pakkoavioliittoja ei ole kriminalisoitu erikseen. Ihmisoikeusliitto kerää nimiä vetoomukseen tilanteen muuttamiseksi.
Lääkärintakki ja stetoskooppi naulassa
Paperittomien terveyspalvelut ovat puhuttaneet Suomessa viime aikoina paljon.
(Kuva:
craftivist collective
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnestyn ihmisoikeuspalkinto paperittomien klinikalle

Vapaaehtoisvoimin pyörivä Global Clinic saa tänä vuonna Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinnon. Toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan sen merkitys on yhä tärkeämpi, sillä monet maat ovat heikentäneet paperittomien asemaa.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.