Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia

Amnesty kysyi presidenttiehdokkailta muun muassa translaista ja turvapaikkapolitiikasta.

Suomen lippu

Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä. Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0.

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuun ottamatta kannattavat translain muuttamista niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ehdokkaille tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin ehdokkaiden suhtautumista myös muun muassa turvapaikkapolitiikkaan, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja ihmisoikeuspuolustajiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet translain muuttamisen puolesta, sillä tällä hetkellä henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on suostuttava sterilisaatioon, esitettävä lääketieteellinen selvitys identiteetistään ja oltava täysi-ikäinen.

Esimerkiksi Tuula Haataisen (sd) mukaan lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta.

”Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki”, hän sanoo kyselyssä.

Huhtasaari puolestaan jätti vastaamatta kysymykseen, koska piti kysymyksenasettelua ongelmallisena.

Enemmän mielipide-eroja ehdokkaiden välillä herätti kysymys siitä, pitäisikö turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin keskeyttää, kunnes palautusten turvallisuudesta voidaan varmistua. Keskustan Matti Vanhanen, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen sekä Huhtasaari vastasivat ei. Valitsijayhdistyksen Sauli Niinistö jätti vastaamatta, muut vastasivat kyllä.

”Palautuskiellon sijasta pitää keskustella turvapaikkakriteerien muuttamisesta, jos muutoksia nykyiseen linjaan halutaan”, Vanhanen perusteli.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin myös, edistäisivätkö he vihapuheesta vapaata yhteiskunnallista keskustelua, tukisivatko he ihmisoikeuspuolustajia ja pitäisikö raiskauksen määritelmää heidän mukaansa muuttaa siten, että suostumuksen puute tulisi määritelmän keskiöön.

Huhtasaari jätti vastaamatta kahteen ensimmäiseen kysymykseen ja vastasi viimeiseen ei. Muut ehdokkaat vastasivat kyllä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia