Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia

Amnesty kysyi presidenttiehdokkailta muun muassa translaista ja turvapaikkapolitiikasta.
Suomen lippu
Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä. (Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0)

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuun ottamatta kannattavat translain muuttamista niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ehdokkaille tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin ehdokkaiden suhtautumista myös muun muassa turvapaikkapolitiikkaan, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja ihmisoikeuspuolustajiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet translain muuttamisen puolesta, sillä tällä hetkellä henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on suostuttava sterilisaatioon, esitettävä lääketieteellinen selvitys identiteetistään ja oltava täysi-ikäinen.

Esimerkiksi Tuula Haataisen (sd) mukaan lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta.

”Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki”, hän sanoo kyselyssä.

Huhtasaari puolestaan jätti vastaamatta kysymykseen, koska piti kysymyksenasettelua ongelmallisena.

Enemmän mielipide-eroja ehdokkaiden välillä herätti kysymys siitä, pitäisikö turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin keskeyttää, kunnes palautusten turvallisuudesta voidaan varmistua. Keskustan Matti Vanhanen, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen sekä Huhtasaari vastasivat ei. Valitsijayhdistyksen Sauli Niinistö jätti vastaamatta, muut vastasivat kyllä.

”Palautuskiellon sijasta pitää keskustella turvapaikkakriteerien muuttamisesta, jos muutoksia nykyiseen linjaan halutaan”, Vanhanen perusteli.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin myös, edistäisivätkö he vihapuheesta vapaata yhteiskunnallista keskustelua, tukisivatko he ihmisoikeuspuolustajia ja pitäisikö raiskauksen määritelmää heidän mukaansa muuttaa siten, että suostumuksen puute tulisi määritelmän keskiöön.

Huhtasaari jätti vastaamatta kahteen ensimmäiseen kysymykseen ja vastasi viimeiseen ei. Muut ehdokkaat vastasivat kyllä.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkademokratia Aasia ja Tyynenmeren alueSuomi Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittaja pitelee It's a dress, not a yes -kylttiä

Seksi ilman suostumusta on raiskaus – miksi vain yhdeksän Euroopan valtiota myöntää tämän?

Arviolta yhdeksän miljoonaa naista EU:ssa on raiskattu 15 vuotta täytettyään. Määrä on järkyttävä. Yhtä hälyttävä on tieto siitä, että vain harvat eurooppalaiset valtiot suhtautuvat raiskaukseen sen vaatimalla vakavuudella – sekä lainsäädännössä että käytännössä, kirjoittaa Amnestyn tutkija Anna Błuś.
Suomen lippu

Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.
Käsiraudoista vapautuvat kädet

Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille

Lähes 5 500 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomelta rikoslain muuttamista ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.