Amnesty kritisoi EU-maiden kiristyneitä terrorismilakeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty kritisoi EU-maiden kiristyneitä terrorismilakeja

Ihmisoikeusjärjestö on huolissaan useiden EU-maiden lakimuutoksista, joissa viranomaisille annetaan lisää toimivaltaa mutta vähemmän vastuuta. Myös Suomessa suunnitellaan lakimuutoksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi EU-maita niiden tiukoista terrorismin vastaisista laeista. Niillä on lisätty viranomaisten toimivaltaa mutta kavennettu samalla näiden oikeudellista vastuuta. Käytännössä ihmisoikeuksia rajoitetaan niiden puolustamisen sijaan, järjestö sanoo.

"Terrorismin uhka on hyvin todellinen, ja siihen tulee aina suhtautua vakavasti. Valtioiden tehtävänä on kuitenkin taata kansalaistensa turvallisuus, jotta nämä voisivat nauttia vapauksistaan sen sijaan, että ne rajoittavat ihmisten oikeuksia turvallisuuden nimissä", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen järjestön tiedotteessa.

Amnestyn tänään julkaistussa raportissa on tutkittu 14 EU-maan terrorismin vastaisten lakien vaikutuksia ihmisoikeuksiin. Monessa maassa on tiukennettu lakeja, sillä terrorismin vastaisessa työssä keskitytään yhä enemmän iskujen estämiseen. Samalla valtiot ovat tulleet entistä riippuvaisemmiksi ihmisten liikkumisvapautta ja muita oikeuksia rajoittavista keinoista, Amnesty huomauttaa.

Raportin mukaan esimerkiksi Unkarissa uusi lainsäädäntö antaa viranomaisille mahdollisuuden kieltää julkiset kokoontumiset, rajoittaa liikkumisvapautta ja jäädyttää varoja. Ranskassa poikkeustila on uusittu viisi kertaa. Tilapäisiä hätätoimia, kuten liikkumisvapauden rajoittamista, on otettu osaksi lainsäädäntöä Britanniassa ja Ranskassa.

Useissa maissa turvallisuus- ja tiedusteluviranomaisille on myös myönnetty aiempaa laajempia toimivaltuuksia yksilöiden tarkkailuun ja seurantaan.

Raportissa ei käsitellä Suomea, mutta järjestö muistuttaa, että myös Suomessa työstetään uutta tiedustelulainsäädäntöä. Tarkoituksena on muuttaa perustuslakia niin, että luottamuksellisen viestinnän suojaa voidaan rajoittaa aiempaa laajemmin. Perustuslain muutoksella raivataan tietä suojelupoliisille ja puolustusvoimille valmisteltaville uusille verkkovalvontaoikeuksille.

"Uhkana on Suomessakin, että tärkeän mutta helposti epämääräisen kansallisen turvallisuuden suojelun varjolla lipsutaan suhteettoman laajoihin valvontavaltuuksiin. Tiedustelun on oltava ehdottoman kohdennettua ja lainsäädännön on asetettava sille täsmälliset rajat. Valvojaa on kyettävä valvomaan", sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia