Amnesty: Kenian poliisi rankaisee vaalimielenosoittajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Kenian poliisi rankaisee vaalimielenosoittajia

Ihmisiä on ammuttu Keniassa, kun he ovat olleet ostamassa ruokaa torilla, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Nairobi, Kenia

Kenian pääkaupungissa Nairobissa on ollut vaalien vuoksi levotonta. Kuva: Victor Ochieng / CC BY-SA 2.0.

Kenian poliisi on käyttänyt laittomasti voimaa mielenosoittajia ja sivustaseuraajia vastaan Kenian Kisumun kaupungissa presidentinvaalien uusintakierroksen yhteydessä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan poliisi näyttää rankaisevan tarkoituksella asukkaita protesteista.

Keniassa järjestettiin viime torstaina presidentinvaalien uusintakierros. Uusiin vaaleihin päädyttiin, koska maan korkein oikeus totesi, ettei ensimmäinen kierros ollut rehellinen. Oppositio kuitenkin boikotoi toista äänestyskierrosta, koska sen mukaan tilanne on sama kuin ensimmäiselläkin kerralla. Myös Kenian vaalikomissio sanoi, ettei avoimia vaaleja pystytä järjestämään. Vaalipäivänä Keniassa puhkesikin väkivaltaisuuksia.

Kisumu on perinteisesti ollut opposition kannatusaluetta, ja siellä poliisi on Amnestyn haastattelemien ihmisten mukaan viime päivinä jopa murtautunut protesteista epäiltyjen ja sivullisten koteihin. Vaikka osa mielenosoittajista on käyttäytynyt väkivaltaisesti, poliisin reaktio on silti ollut ylimitoitettu, sillä se on ampunut umpimähkään väkijoukkoihin, Amnesty sanoo.

”Ihmisiä on loukkaantunut vakavasti tai heitä on ammuttu, kun he ovat olleet ostamassa ruokaa torilta, kävelleet koulusta kotiin tai levänneet kodeissaan. Näytämme todistavan rankaisemista: räikeää yritystä häiritä ja rangaista asukkaita opposition alueella”, sanoo Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian johtaja.

Amnestyn tietojen mukaan poliisi ampui vaalipäivänä kuoliaaksi Kisumussa ainakin kaksi ihmistä. Myös Nairobista on saatu tietoja siitä, että poliisi olisi ampunut ja pahoinpidellyt ihmisiä. Väkivaltaan ovat syyllistyneet Amnestyn mukaan myös istuvan presidentti Uhuru Kenyattan ja opposition ehdokkaan Raila Odingan kannattajat.

Politiikka on Keniassa usein heimopohjaista, ja vaaliväkivaltaa on pelätty jo etukäteen, sillä vuoden 2007 vaalien jälkeen puhjenneessa väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.

Lopullinen vaalitulos ei ole vielä selvillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan alustavat tulokset osoittavat, että istuva presidentti Kenyatta voitti vaalit noin 98 prosentilla. Äänestysprosentti oli kuitenkin vain 43. Kaikista vaalipiireistä tuloksia ei ole saatu eikä niissä pystytty edes äänestämään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia