Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Jopa 13 000 hirtetty syyrialaisvankilassa

Saydnayan vankilassa tapahtuneet hirttämiset on luokiteltaviksi sotarikoksiksi sekä rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, järjestö sanoo.
(Kuva: Nic McPhee / CC BY-SA 2.0)

Syyrian Saydnayan sotilasvankilassa on hirtetty viiden vuoden aikana tuhansia ihmisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan. Toiminta jatkuu sen mukaan todennäköisesti edelleen.

Raporttia varten haastateltiin joulukuun 2015 ja joulukuun 2016 välillä 84:ää silminnäkijää, kuten Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Sen mukaan Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Saydnayan vankilassa hirtettiin vuosina 2011–2015 jopa 50 ihmistä kerralla, usein salaa keskellä yötä. Yhteensä uhrien määrä asettuu todennäköisesti 5 336:n ja 13 540:n välille, raportissa arvioidaan.

Ruumiit laitettiin joukkohautoihin eikä omaisille kerrottu tapahtuneesta. Suurin osa tapetuista on ollut hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä, joista kukaan ei saanut kunnollista oikeudenkäyntiä.

Osa vangeista on myös menehtynyt kidutuksen sekä ruuan, veden ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Eloonjääneet kertoivat myös joutuneensa raiskatuksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita. Vankilassa on käytössä oma sääntöjärjestelmänsä, jossa pelkästään vartijoita kohti katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla, raportissa kerrotaan.

Käytännöt ovat hallituksen sallimia, ja ne on luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, Amnesty muistuttaa.

"YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin", sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö järjestön tiedotteessa.

TÄSMENNYS 7.2. Juttuun tarkennettu arviota hirtettyjen määrästä. Alkuperäisessaä jutussa mainittiin vain luku 13 000, mutta raportin mukaan hirtettyjen määrä on todennäköisesti jotakin 5 336:n ja 13 540:n välillä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlakioikeus ja rikoskonflikti Syyria Amnesty-lehti

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.