Amnesty epäilee sotarikoksia eteläisessä Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty epäilee sotarikoksia eteläisessä Sudanissa

Satelliittikuvat paljastavat hallituksen joukkojen pommittaneen alueita mielivaltaisesti, järjestö sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin hankkimat satelliittikuvat eteläisestä Sudanista herättävät epäilyksiä hallituksen joukkojen tekemistä sotarikoksista, järjestö sanoo.

Kuvat viittaavat hallitusta tukevien joukkojen hyökänneen mielivaltaisesti Etelä-Kordofanin siviilialueille muun muassa pommittamalla niitä ilmasta.

Tiedot vahvistavat jo aiemmin saapuneita silminnäkijäkertomuksia torien, sairaaloiden ja koulujen tuhoamisesta, järjestö sanoo.

Sudanin hallituksen edustajat ovat kieltäneet Amnestyn väitteet.

Kolme vuotta kestänyt konflikti Sudanin keskushallinnon ja sitä vastustavan SPLM-North -liikkeen kanssa on kiristynyt viime kuukausina. Alueella toimivat ihmisoikeustarkkailija todistivat yksinomaan toukokuussa tehtyjen tarkkailujaksojen aikana yli 200 tapausta, joissa lentopommeja tiputettiin siviilikohteisiin. Esimerkiksi Kaudan kaupungissa iskun kohteeksi joutui muun muassa paikallisen kansalaisjärjestön toimisto.

Nyt julkaistuista satelliittikuvista paljastuu useita kymmeniä pommikraatereita, joista osa on kaupunkialueiden tiheimmin asutuilla alueilla.

"Etelä-Kordofassa toukotyöt ajoittuvat on toukokuun elokuun välille. Kiihdyttämällä hyökkäyksiä nyt ja sadonkorjuun aikaan, Sudanin hallituksen joukot ovat vaikeuttamassa ihmisten maataloutta ja vuorostaan heikentämässä jo heikoilla olevaa ruokaturvatilannetta", Amnesty sanoo.

Etelä-Kordofanin asukkaiden pään päällä leijuu nyt selvä humanitaarisen katastrofin uhka, arvioi Amnestyn alueella toimiva asiantuntija Michelle Kagari.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia