Älypuhelimet perhesuunnittelun avuksi Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Älypuhelimet perhesuunnittelun avuksi Intiassa

Kun kondomeita ei kehdata ostaa kaupasta tai ehkäisystä puhuminen on nuorille vaikeaa, apuun tulee älypuhelinsovellus, jolla nuoret saavat tietoa seksistä.

Kaksi älypuhelinta pöydällä, yksi kädessä

Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut siirtyvät älykännyköihin Intiassa. Kuva: Stella Paul / IPS.

Verkkoshoppailulla on varjopuolensa, mutta jos ostos kasvokkain tehtäessä aiheuttaa paheksuntaa, se on turvallisin vaihtoehto, uskoo Franklin Paul.

Paul tunnetaan Intiassa maalaisnuorten seksuaaliterveyden ja -kasvatuksen puolestapuhujana. Viimeiset pari vuotta hän on paneutunut digitaaliseen teknologiaan.

”Kohta kenenkään ei tarvitse mennä kauppaan kondomeja ostamaan, tavata uteliasta myyjää ja nolostua. Ihmiset tilaavat ne älypuhelimella, tabletilla tai läppärillä ja ne toimitetaan heidän kotiovelleen.”

Paul kumppaneineen on suunnitellut vuorovaikutteisen MSathi -nimisen älypuhelinsovelluksen, jolla nuoret saavat tietoa seksistä ja ehkäisystä pelien ja visailuiden avulla.

Intiassa on meneillään kampanja, jolla pyritään digitaalisten yhteyksien parantamiseen ja e-hallintoon. Terveysministeri Chandra Kumar Mishran mukaan kampanja sopii hyvin hallituksen suunnitelmiin parantaa kansalaisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja oikeuksia.

”Digitalisoimme koko toimitusketjun”, Mishra lupaa. Terveysministeri kertoo, että Intia aikoo kasvattaa terveydenhoitomenojaan seuraavan viiden vuoden aikana miljardilla dollarilla. 


Intiassa on 100 miljoonaa ehkäisyä käyttävää naista. Kaikille sitä tarvitseville ehkäisyvälineitä ei silti ole tarjolla. Tavoitteena on tarjota ehkäisy vielä 48 miljoonalle naiselle.
 Mishra uskoo tulevien digitaalisten työkalujen kaventavan kysynnän ja tarjonnan välistä kuilua. 


Neuvoja ei kehdata sanoa ääneen 


Kamla Mukhi, 24-vuotias terveyskampanjoija Daltongunjista Itä-Intian kaivosalueelta on samoilla linjoilla Mishran kanssa. Hän kuuluu heimokansaan, jonka nuorilla naisilla on parinkymmenen kilometrin matka kuljettavanaan, jos mielivät terveysasemalle saamaan ehkäisyyn liittyvää tietoa tai tuotteita.

Vuosi sitten Mukhi kävi itse vastanotolla. ”Vanhempi naispuolinen työntekijä livautti vaivihkaa kondomipaketin nuorelle naiselle.

Myöhemmin nainen kysyi minulta: 'Didi, miten näitä syödään? Nämähän ovat kumia.' En tiennyt itkeäkö vai nauraa”, Mukhi selittää.

Kävi ilmi, että aiemmin nainen oli saanut asemalta ehkäisypillereitä ja oletti, että uusikin tuote on tarkoitettu nieltäväksi.

Älypuhelimen sovelluksien avulla naiset voivat hankkia tiedon itse. ”Terveydenhuollon työntekijät nolostelevat itse seksistä ja ehkäisystä puhuessaan. Jos tiedon saa puhelimeen, kenenkään ei tarvitse häpeillä.”

Mukhin mukaan myös konfliktialueilla eläville nuorille digitaalinen palvelu on suuri apu. Hänen kotikylänsä on ajoittain hallitusta vastustavien, maolaisten naxaliittien Naxalite hallinnassa.

”Naiset kävelevät pitkän matkan terveysasemalle vain huomatakseen sen olevan suljettu turvallisuusuhan tai hyökkäyksen vuoksi. Jos aseman kiinniolosta jaettaisiin tieto puhelimessa, jäisivät turhat matkat tekemättä”, Mukhi sanoo.

Nuorille tarjotaan viihteellistä informaatiota

Intian hallinnon teknologioissa nuoria ei ole ajateltu erityisesti, ministeri Mishra myöntää, mutta lupaa muutosta.

Franklin Paulin mielestä sovellusten on oltava ”nuorisoystävällisiä”, jos nuorten halutaan niitä käyttävän.

”Valtion sovellukset ovat hyvin tekstipainotteisia. Nuoret ihmiset taas rakastavat vuorovaikutteisuutta ja visuaalista houkuttelevuutta ja viihdyttävyyttä. Siksi aiomme lisätä videoita Msathi-sovellukseen”, Paul selittää.

”Aivan kuten tarjoamme heille ehkäisyvälineitä valittavaksi, meidän on myös tarjottava erilaisia teknologioita, joista valita. Joten tekstiviestien sijaan meidän täytyy tarjota sähköistä kaupankäyntiä, multimediaa ja sosiaalista mediaa, jotka tuovat palvelut lähelle nuoria”, Paul sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia