Alkuperäiskansat ja vähemmistöt kohtaavat yhä vakavampia uhkia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansat ja vähemmistöt kohtaavat yhä vakavampia uhkia

Tuore raportti kritisoi myös Suomea saamelaisten aseman vuoksi.

Kilpajuoksu yhä vähenevien luonnonvarojen perässä kehityksen nimissä uhkaa alkuperäiskansojen elintilaa, uusi Minority Rights Groupin (MRG) raportti kertoo.

Esimerkiksi padot ja hakkuut, öljyn ja mineraalien etsiminen, rannikkoturismi, kalanviljely, suojelupuistot sekä laajamittainen maatalous tapahtuvat usein vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen kustannuksella, raportissa todetaan. Usein he ovat niin heikossa asemassa, että hallitukset ja kansainväliset yhtiöt voivat ottaa heiltä haluamansa tietäen, ettei seurauksia juuri ole.

Raportti vaatii uutta kehityksen mallia, jossa alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen oikeuksia kunnioitettaisiin.

"Alkuperäiskansojen tapa pyrkiä uudistamaan luonnonvaroja voi olla avain kestävään kehitykseen. Vähemmistöillä ja alkuperäiskansoilla on oikeus olla päättämässä yhteisestä tulevaisuudestamme luonnonvarojen osalta", toteaa MRG:n toiminnanjohtaja Mark Lattimer.

Suomen äärioikeisto pantu merkille

Suomi saa raportissa kritiikkiä siitä, ettei se ole ratifioinut kansainvälistä alkuperäiskansojen oikeuksien sopimusta, joka antaisi saamelaisille vahvemmat maaoikeudet. Kansainväliset kaivoshankkeet saamelaisten poronhoitoalueilla vaarantavat heidän elämäntyylinsä.

Suomi mainitaan myös Hollannin, Ruotsin ja Unkarin ohella esimerkkinä maasta, jossa äärioikeistopuolue on viime vuosina menestynyt vaaleissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia