Alkuperäiskansat ahtaalla Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansat ahtaalla Aasiassa

Alkuperäiskansoja käsittelevän raportin mukaan kaikissa Aasian maissa elää alkuperäisväestöä, mutta heidän oikeuksiaan poljetaan monin tavoin.

Alkuperäiskansa bhumian naisia Intiassa

Intian alkuperäiskansoihin kuuluvan bhumia-heimon naiset palaavat keräämästä puunkuorta. Kuva: Manipadma Jena / IPS.

Maapallon asukkaista 370 miljoonaa kuuluu alkuperäiskansoihin, ja heistä 260 miljoonaa asuu Aasiassa, The Indigenous World 2017 -raportti kertoo.

Alkuperäiskansaksi kutsutaan väestöä, joka polveutuu tiettyä maantieteellistä aluetta alkuperäisesti asuttaneesta kansasta tai asukkaista. Aasian kaikissa maissa elää alkuperäisväestöä, mutta heidän oikeuksiaan poljetaan monin paIkoin.

Sorto ilmenee itsemääräämisoikeuden epäämisenä, maan ja luonnonvarojen hallinnan menettämisenä, syrjintänä ja painostuksena sulautua valtaväestöön, raportin laatineen International Working Group for Indigenous Affairs (Iwgia) järjestön neuvonantaja Signe Leth listaa.

”Muun muassa Filippiineillä, Intiassa ja Nepalissa laki suojelee joitain alkuperäiskansojen oikeuksia, mutta määräyksiä ei noudateta”, hän jatkaa.

Intian laki määrittelee 461 etnistä ryhmää alkuperäisiksi ”heimoiksi”, joihin kuuluu yli 84 miljoonaa ihmistä ja 8,2 prosenttia väestöstä. Heimojen todelliseksi luvuksi arvioidaan ainakin 635.

Virallisen tiedon mukaan Kiinassa on han-kiinalaisen enemmistön lisäksi 55 etnistä vähemmistöä, joihin kuuluu noin 112 miljoonaa ihmistä eli 8,5 prosenttia kansasta. Igwian mukaan Kiinassa asuu muitakin vähemmistöjä, mutta ei ole selvää, mitkä Kiinan etnisistä ryhmistä ovat alkuperäiskansoja.

Sekä Intia että Kiina kannattivat YK:ssa vuonna 2007 hyväksyttyä julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista, mutta kumpikaan ei katso sen koskevan omia vähemmistöjään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia