Alkuperäiskansalta eettiset ohjeet tutkijoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansalta eettiset ohjeet tutkijoille

Eteläisen Afrikan saneja on tutkittu paljon, mutta ei aina kunnioittavasti. Nyt vahinkoja pyritään estämään uusilla eettisillä säännöillä.

Etelä-Afrikan san-kansa on julkaissut tutkijoille eettiset ohjeet siitä, miten tehdä tutkimustyötä sanien parissa. Tutkijat ovat olleet pitkään kiinnostuneita eteläisen Afrikan vanhimpana kansana pidettyjen sanien elämäntavasta, geeniperimästä, taiteesta ja kielestä, mutta heidän toimintansa on toisinaan koettu epäkunnioittavaksi.

Maaliskuun alussa julkaistuissa ohjeissa vaaditaan niin yksilöiden kuin yhteisönkin kunnioitusta. Saneille on kerrottava läpinäkyvällä ja ei-holhoavalla tavalla, mistä tutkimuksessa on kyse, lupaukset on pidettävä ja myös sanien itsensä on hyödyttävä tutkimuksesta. Tutkijoiden on kysyttävä saneilta lupaa tutkimuksen tekoon. Koodia rikkovien tutkijoiden kanssa saatetaan kieltäytyä tekemästä yhteistyötä tai heidät voidaan jopa panna mustalle listalle, ohjeistossa kerrotaan.

Ohjeet ovat tehneet Etelä-Afrikassa elävät !Xun, Khwe and !Khomani -kansojen jäsenet. He edustavat noin 8 000:ta sania. Mukana kehitystyössä olivat muun muassa Etelä-Afrikan San-instituutti sekä EU:n rahoittama tieteen eettisyyteen pyrkivä TRUST-projekti.

"Tutkijat ovat pommittaneet meitä viime vuosina. Kyse ei ole siitä, etteikö tehtäisi tutkimusta, vaan siitä, että tehdään se oikein", sanoo Etelä-Afrikan San-instituutin johtaja Hennie Swart Nature-lehdessä.

Tarve eettisille ohjeille nousi esiin vuonna 2010, kun saneista tehtiin geeniperimäkartoitus. Julkistettu tutkimus loukkasi saneja, koska siinä muun muassa käytettiin vanhaa, syrjivää bushmanni-termiä, siinä kerrottiin sanien yksityisasioista sekä vedettiin johtopäätöksiä muun muassa näiden avioliittokäytännöistä huolimatta siitä, että kyseessä oli geenitutkimus, kerrotaan TRUST-projektin tutkimuksessa.

Naturen mukaan koodi on ensimmäinen Afrikan alkuperäiskansojen tekemä eettinen koodisto tutkijoille. Vastaava on käytössä esimerkiksi Australian aboriginaaleilla. Täysin ongelmatonta koodin toteuttaminen tuskin kuitenkaan tulee olemaan. Pohdintaa on aiheuttanut muun muassa se, edustavatko koodiston tehneet Etelä-Afrikan sanit kaikkien sanien mielipidettä, sillä heitä elää myös muualla eteläisessä Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia