Aliravittu lapsi pelastuu kotikonstein Bangladeshissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aliravittu lapsi pelastuu kotikonstein Bangladeshissa

Bangladeshissa vakavasta aliravitsemuksesta kärsii yli puoli miljoonaa lasta. 

(IPS) -- Borsha oli menehtyä aliravitsemukseen yhdeksän kuukauden iässä. Äiti kiirehti hänet sairaalaan, mutta tytön pelastukseksi koitui lopulta kotihoito.

150 miljoonan asukkaan Bangladeshissa vakavasta aliravitsemuksesta kärsii yli puoli miljoonaa pienokaista. Kun ravinnosta puuttuu sinkkiä, rautaa, jodia ja vitamiineja, lapset altistuvat monille sairauksille.

Akuutin aliravitsemuksen merkkejä ovat alhainen paino pituuteen verrattuna, ohuet käsivarret, riutunut keho, turvonneet jalat ja syvälle painuneet silmät. Näiden lasten riski kuolla on yhdeksänkertainen normaaleihin verrattuna.

Vakava aliravitsemus surmaa maailmassa miljoona lasta vuodessa. Asiantuntijat ovat näihin asti suositelleet avuksi pikaista sairaalahoitoa.

Tavalliset raaka-aineet

Borshan pelasti kuitenkin kotona nautittu erikoisravinto, jota on kehitelty yli kymmenen vuoden ajan Bangladeshin ripulitautien tutkimuskeskuksessa. Siitä toivotaan pelastusta miljoonille lapsille, jotka välttävät myös sairaalamatkan riskit ja rasitukset.

"Vuodesta 1997 tekemämme tutkimus osoittaa, että lasten kuolleisuusaste laski 17 prosentista viiteen uuden hoidon tuloksena", tohtori Iqbal Hossain kertoo.

Tehoravinto syntyy paikallisista raaka-aineista: riisi- ja linssitahnaan sekoitetaan soijaöljyä, melassia, viljaa, papuja ja keitettyjä vihanneksia.

Tutkijoiden mukaan kotona annosteltu tehoravinto soveltuu kaikille puoli vuotta täyttäneille.

"Raaka-aineet ovat sosiaalisesti ja kulttuurisesti hyväksyttyjä, ja köyhilläkin on niihin varaa", tutkimuksessa avustanut Nuzhat Choudhury selittää.

Kyläläisiä koulutetaan

Aliravittujen lasten tehoruokinta jatkuu kolme kuukautta, ja tavoitteena on lisätä painoa kymmenen grammaa kiloa kohti päivässä.

Aiemmin hoito keskittyi sairaaloihin, mutta 85 prosentilla aliravittujen lasten perheistä ei ollut siihen varaa, tutkimusryhmää johtava tohtori Tahmeed Ahmed huomauttaa. "Nyt olemme kouluttaneet paikallisia terveystyöntekijöitä, äitejä ja kyläläisiä opastamaan muita aliravitsemuksen hoidossa", hän jatkaa.

Uutta hoitoa opetetaan myös sairaaloiden ja klinikoiden väelle varsinkin Bangladeshin köyhällä maaseudulla.

Ahmed vertaa uutta hoitoa suola-sokeriliuokseen, jonka avulla ripulia potevien kuivuminen pystytään estämään kotikonstein.

Helppoa ruokaa

Mariamin vuoden vanha poika selvisi aliravitsemuksesta tehoravinnolla. Äiti kiittelee saamansa opastusta.

"Tuhansia lapsia kuolisi, ellemme tietäisi, miten toimia. Jokaisen äidin tulisi oppia valmistamaan tehoruokaa. Se on helppoa ja pelastaa ihmishenkiä", Mariam vakuuttaa.

Tutkimusryhmä suunnittelee nyt tehoruoan valmispakkauksia, joiden sisältö säilyisi kuukausia huoneenlämmössä ja voitaisiin nauttia lämmittämättä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan aliravitsemus on suurin yksittäinen uhka kansanterveydelle. YK:n kehitystavoitteisiin kuuluu alle viisivuotiaiden kuolleisuuden vähentäminen kahdella kolmasosalla vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia