Äitiysloma on Intiassa harvojen herkkua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äitiysloma on Intiassa harvojen herkkua

Intiassa pidennettiin palkallista äitiyslomaa, mutta laki ei koske epävirallisessa työssä olevia, eli suurinta osaa maan työvoimasta.

(IPS) -- Intiassa on hyväksytty lakimuutos, joka pidentää palkallisen äitiysloman 12:sta 26 viikkoon. Siitä kuitenkin hyötyvät hyvin harvat.

Uusi laki tarjoaa imettäville äideille myös mahdollisuuden tehdä kotona etätyötä äitiysloman päätyttyä ja velvoittaa yli 50 työntekijän yritykset järjestämään vauvoille päivähoidon.

Ongelma on siinä, että laki koskee vain niin sanottuja virallisia työnantajia eli julkista puolta ja veroja maksavia yrityksiä. Yli 90 prosenttia Intian työvoimasta toimii epävirallisessa taloudessa, joka kattaa muun muassa maatalouden, päivä- ja pätkätyöläiset sekä itsensä työllistäneet.

Naisjärjestöjen mukaan uuden äitiyslomalain piiriin pääsee alle kaksi miljoonaa naista ja ulkopuolelle jää 99 prosenttia. 1,3 miljardin asukkaan Intiassa tulee vuosittain raskaaksi noin 30 miljoonaa naista.

"Jos tämä ei ole syrjintää, niin mikä on", Right to Food -järjestön Sudeshna Sengupta päivittelee.

Rasite työnantajalle

"Suurin osa Intian naistyövoimasta on ankaran riiston kohteena, eivätkä työelämää koskevat lait edes tunnusta heidän olemassa oloaan. Uusi laki ei muuta mitenkään sitä, että raskaaksi tuleva nainen nähdään rasitteena", All India Progressive Women's Associationin (AIPWA), sihteeri Kavita Krishnan sanoo.

Hän vaatii äitiysajan etuja kaikille naisille.

Intiassa ajatellaan yhä, että raskaana oleva nainen ei kuulu työelämään, Sakshi Mera arvelee. Hän pääsi esimiestehtäviin vaatetusalan vientiyrityksessä ja sai kaksi ylennystä ensimmäisen vuoden aikana.

"Tilanne muuttui jyrkästi, kun tulin raskaaksi. Esimieheni vihjaili jatkuvasti, että minun pitäisi hankkia 'helpompi' työ. Aivan kuin olisin vammautunut yhdessä yössä", Mera kertoo.

Laki ei tunne isyyslomaa

Isyyslomaa uusi laki ei tunne lainkaan, mikä vaikeuttaa sukupuolten tasa-arvon tavoittelua, naisaktivistit valittavat. Eräät yritykset ovat kuitenkin alkaneet viime aikoina myöntää muutaman päivän tai parin viikon palkallisia isyysvapaita.

"Isyysloma antaisi isälle mahdollisuuden tukea puolisoaan tärkeässä vaiheessa. Lisäksi se lähentäisi isän suhdetta pienokaiseen, minkä on todettu edistävän lapsen kehitystä", Uttar Pradeshin Fortis-sairaalan gynekologi ja synnytyslääkäri Mansi Bhattacharya pohtii.

Molemmille puolisoille annetut vapaat ja työelämän joustot parantaisivat naisten mahdollisuuksia osallistua työelämään. Se olisi tärkeää Intiassa, jonka työvoimasta naiset muodostavat vain neljäsosan, muistuttaa kastittomien oikeuksien puolesta kampanjoiva Deepa Pallical.

YK:n naisjärjestön apulaispääjohtaja Lakshmi Puri arvioi vuonna 2011, että naisten aseman parantaminen voisi lisätä Intian talouskasvua 4,2 prosenttiyksikköä. Kasvu oli viime vuonna 7,57 prosenttia.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia