Aids voi olla historiaa vuonna 2030 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids voi olla historiaa vuonna 2030

Aids oli aikoinaan kuolemantuomio. Nyt tautiin kuolee 41 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2005, kertoo Unaids uudessa raportissaan.

Maailma on saavuttanut vuonna 2000 asettamansa tavoitteet aidsin vastaisessa taistelussa, kertoo YK:n hiv- ja aids-järjestö Unaids tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä koko epidemia saattaa olla historiaa, mikäli lähivuosina tehdään riittävästi töitä.

Tavoite pysäyttää ja kääntää aids-epidemia laskuun sisältyi YK:n vuonna 2000 asetettuihin vuosituhattavoitteisiin, jotka tulevat tiensä päähän tänä vuonna. Tavoitteessa on raportin mukaan enemmän kuin onnistuttu. Uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella vuodesta 2000, ja aids-kuolemat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuodesta 2005.

Käytännössä viimeisten 15 vuoden aikana on onnistuttu vältämään 30 miljoonaa uutta tartuntaa ja lähes kahdeksan miljoonaa kuolemaa, Unaidsin tiedotteessa iloitaan.

Hyvään tulokseen on johtanut erityisesti hivin hoidossa käytettävän arv-lääkityksen yleistyminen. Vuonna 2000 tauti oli kuolemantuomio, sillä lääkettä sai alle prosentti kehitysmaiden sairastuneista ja se maksoi noin 10 000 dollaria henkeä kohti vuodessa. Maailma ryhtyi kuitenkin toimiin, ja nyt arv-lääkitystä saa tartunnan saaneista noin 36,9 miljoonasta noin 40 prosenttia. Samalla hoidon hinta on pudonnut noin 100 dollariin eli noin 91 euroon vuodessa henkeä kohti.

Parannettavaakin on, Unaids muistuttaa. Esimerkiksi lapsista vain 32 prosenttia saa hoitoa, ja toisen sukupolven hiv-lääkitys on yhä kallista. Vain runsas puolet hiv-positiivisista tietää, että heillä ylipäätään on tartunta. Huolta herättää myös tartuntojen kasvu miesten välisessä seksissä etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, raportissa kerrotaan. Samasta asiasta varoitettiin jo aiemmin kesällä ilmestyneessä raportissa.

Jotta hyvä kehitys saataisiin pidettyä käynnissä, tarvitaan rahaa. Hivin ehkäisyyn investoidaan tällä hetkellä noin 22 miljardia dollaria, eli vajaat 20 miljardia eurossa vuodessa, mutta tarve olisi 8–12 miljardia dollaria vuodessa lisää vuoteen 2020 mennessä, raportissa lasketaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia