Afrikkaan tarvitaan 11 miljoonaa terveys- ja koulutusammattilaista lisää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikkaan tarvitaan 11 miljoonaa terveys- ja koulutusammattilaista lisää

Afrikan väestö kasvaa sitä vauhtia, että maanosan pitää investoida nopeasti parempiin terveys- ja koulutuspalveluihin. Muuten tuloksena voi olla katastrofi, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapsia koulussa Somaliassa

Afrikassa on miljardi lasta vuonna 2055. Kuvassa pakolaislapsia koulussa Somaliassa. Kuva: Tobin Jones / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Jos Afrikka haluaa pysyä väestömuutoksensa tahdissa, sen pitää investoida lisää rahaa terveyteen, koulutukseen ja naisten sekä tyttöjen aseman parantamiseen, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Sen eilen ilmestyneen tutkimuksen mukaan maanosassa tarvitaan vuoteen 2030 mennessä 5,6 miljoonaa uutta terveysalan ammattilaista sekä 5,8 miljoonaa opettajaa.

Syynä on valtava väestönkasvu. Vuoteen 2030 mennessä Afrikassa on 750 miljoonaa alle 18-vuotiasta.Nykyhetkeen verrattuna heidän määränsä kasvaa 170 miljoonalla. Vuonna 2055 lapsia on jo miljardi.

”Kuvitelkaa miljardin lapsen potentiaalia. Jos Afrikka lisää investointeja lapsiin ja nuoriin nyt, muokkaa koulutusjärjestelmänsä ja voimaannuttaa tyttöjä ja naisia, se pystyy samaan nopeammat, syvemmät ja pitkäkestoisemmat hyödyt väestömuutoksestaan”, sanoo Marie-Pierre Poirier, Unicefin Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja.

Mikäli näin ei tehdä, tuloksena voi olla väestökatastrofi, johon liittyvät työttömyys ja epävakaus, raportissa varoitetaan.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Chatham House -ajatushautomon asiantuntijan Robert Yatesin mukaan 11 miljoonan ammattilaisen tavoite on mahdollista saavuttaa. Sen osoittaa esimerkiksi Thaimaassa ja Kiinassa tapahtunut nopea kehitys. Investointien lisäämiseksi tarvitaan kuitenkin poliittista tahtoa, mikä on harvinaista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, hän muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia