Afrikka tarvitsee parempia kaupunkeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka tarvitsee parempia kaupunkeja

Afrikan kaupunkilaiset maksavat yli puolet enemmän asumisesta kuin muiden saman tulotason maiden kaupunkilaiset. Maanosan kaupunkien on "avattava ovensa maailmalle", sanoo Maailmanpankki.

Afrikan kaupungeilla on hyvät mahdollisuudet vauhdittaa maanosan talouskasvua ja työpaikkoja, mutta sitä varten sen pitää "avata ovensa maailmalle", sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Jo 40 prosenttia afrikkalaisista elää kaupungeissa ja vuoteen 2040 mennessä määrä kaksinkertaistuu miljardiin ihmisiin. Kaupungistuminen kuitenkin tapahtuu huomattavasti pienemmällä tulotasolla kuin muilla alueilla, raportissa kerrotaan.

Kaupunkien infrastruktuuriin, teollisuuteen tai kaupallisiin rakenteisiin ei ole investoitu samaa tahtia kuin ihmismäärä on kasvanut ja keskittynyt. Niinpä ne ovat kehittyneet pirstaloituneiksi lähiöalueiksi, joissa ei ole kunnollista liikennettä, mikä taas rajoittaa ihmisten työmahdollisuuksia ja firmojen laajentumista.

Yhteyksien ja palveluiden puuttumisen vuoksi Afrikan kaupungit ovat maailman kalleimpien joukossa sekä kotitalouksille että yrityksille, raportissa kerrotaan. Verrattuna muihin saman tulotason kaupunkeihin muualla ne ovat noin 29 prosenttia kalliimpia. Esimerkiksi asuminen maksaa 55 prosenttia enemmän, eikä ihmisillä ole välttämättä lainkaan varaa työmatkakuluihin.

Korkeammat elinkustannukset taas nostavat palkkatasoa, mikä tarkoittaa, etteivät yritykset ole kilpailukykyisiä eivätkä kaupungit vedä investointeja, raportissa todetaan.

Raportilla on kaksi suositusta. Maamarkkinat pitäisi muodollista, omistusoikeuksia selventää ja kaupunkisuunnittelua tehostaa, jotta maata voitaisiin hyödyntää tehokkaammin. Esimerkiksi Zimbabwen Hararessa ja Mosambikin Maputossa yli 30 prosenttia viiden kilometrin säteellä keskeisistä bisnesalueista oleva maa on rakentamatta.

Lisäksi on tehtävä investointeja, joiden avulla asuminen, infrastruktuuri sekä kaupallinen ja teollinen kehitys liittyisivät paremmin toisiinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia