Afrikan tutkijahuiput karkaavat ulkomaille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan tutkijahuiput karkaavat ulkomaille

Jotain on pahasti pielessä, kun Yhdysvalloissa työskentelee enemmän afrikkalaisia insinöörejä kuin koko Afrikassa, arvioi tiedettä ja tutkimusta Afrikassa edistävä Next Einstein Forum.

(IPS) -- Jotain on pahasti pielessä, kun Yhdysvalloissa työskentelee enemmän afrikkalaisia insinöörejä kuin koko Afrikassa, arvioi tiedettä ja tutkimusta Afrikassa edistävä Next Einstein Forum (NEF).

Afrikka menettää NEFin mukaan lähes neljä miljardia euroa vuodessa, koska se joutuu palkkaamaan korkeaa koulutusta vaativiin tehtäviin väkeä muilta mantereilta.

Ongelmien taustalla ovat yhtäältä siirtomaa-aikojen perinteet ja toisaalta Afrikan maiden kitsaat investoinnit koulutukseen ja tutkimukseen. Koska kotimaasta ei löydy resursseja, lupaavat afrikkalaiset tutkijat hakeutuvat vihreämmille niityille.

Afrikan kouluttamia tutkijoita myös houkutellaan ulkomaille, mikä kiihdyttää aivovuotoa, sanoo African Institute for Mathematical Sciencen (Aims) johtaja ja NEFin puheenjohtaja Theirry Zomahoun. Aims perusti NEFin yhdessä saksalaisen Robert Boschin säätiön kanssa vuonna 2013.

Lupaavaa tutkimusta

Afrikasta kuitenkin löytyy omia "einsteineja", jotka ovat kohentaneet ympäristöään merkittävillä innovaatioilla. Esimerkiksi egyptiläinen Sherien Elagroudy sai idean katsellessaan Kairon kaduilla paisuvia jätekasoja.

Hän suunnitteli jätteenpolttojärjestelmän, joka tuottaa energiaa sementtitehtaille. Tuloksena oli puhtaampi kaupunki ja vähemmän sähkökatkoja.

Nigerialainen lääketieteen tohtori Tolu Oni kyllästyi potilaisiin, jotka palasivat yhä uudelleen samojen vaivojen kanssa, ja ryhtyi etsimään ongelmien aiheuttajia ihmisten elinympäristöstä.

Oni johtaa nyt hanketta, jossa tutkitaan kaupunkilaisten terveyttä ja tasa-arvoa. Mukana ovat tiedeyhteisön ohella kansalaisjärjestöt ja julkishallinto.

Älymystö takaisin

Zomahoun kertoo, että NEF perustettiin houkuttelemaan yksityistä rahaa erityisesti matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen Afrikassa. Hän kannustaa Afrikan maita uudistamaan korkeakoulutustaan, jotta se pystyy tuottamaan kriittisiä ajattelijoita ja ongelmanratkaisijoita.

Nykyisin mikään Afrikan valtio ei käytä edes prosenttia kansantuotteestaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Etelä-Koreassa osuus on neljä prosenttia, Suomessa se laski viime vuonna 3,2 prosenttiin.

YK:n kulttuurijärjestö Unescon mukaan Afrikasta puuttuu 2,5 miljoonaa insinööriä ja tekniikan asiantuntijaa. Matemaattisten tieteiden tohtoreita koko maanosassa on alle 2 000.

Asiantuntijoiden mukaan Afrikka pystyisi ratkomaan kehitysongelmansa, jos se saisi takaisin ulkomaille lähteneen älymystönsä ja pystyisi tarjoamaan sen työlle riittävät resurssit.

Omien tarpeiden pohjalta

"Afrikalla riittää ongelmia ruokaturvasta ja vesipulasta terveydenhuoltoon ja ilmastonmuutokseen, mutta tiede voi tarjota niihin ratkaisuja, jos sijoitamme siihen", vakuuttaa jäteongelmiin perehtynyt Elagroudy.

Hänestä on väärin, että tutkimuksen painopisteet asetetaan Afrikan ulkopuolella ottamatta huomioon maanosan omia tarpeita. Ratkaisuksi hän esittää, että ulkomainen tutkimusraha on kytkettävä kotimaiseen rahoitukseen ja paikallisiin hankkeisiin.

NEF järjesti keväällä Senegalissa maailmankokouksen, johon osallistui 700 tutkijaa kaikkiaan 80 maasta. Järjestön sihteeristö päätettiin sijoittaa Ruandaan. Maan presidentti Paul Kagame muistutti, että on muutoksen aika, sillä Afrikka on jäänyt sivuun jo kolmesta teollisesta vallankumouksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia