Afrikan pakolaiset haluavat pois Marokosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan pakolaiset haluavat pois Marokosta

Muista Afrikan maista tulleet pakolaiset ovat ryhtyneet protestoimaan Marokossa saamaansa huonoa kohtelua vastaan.
YK:n myöntämästä pakolaisasemasta huolimatta Marokon hallitus ei kunnioita muista maista saapuneiden pakolaisten oikeuksia.

Muista Afrikan maista tulleet pakolaiset ovat ryhtyneet protestoimaan Marokossa saamaansa huonoa kohtelua vastaan. YK:n myöntämästä pakolaisasemasta huolimatta Marokon hallitus ei kunnioita muista maista saapuneiden pakolaisten oikeuksia.

Satoja ihmisiä kokoontui ennen juhannusta YK:n pakolaisviraston UNHCR:n toimiston edustalle pääkaupungissa Rabatissa. He vaativat pääsyä toiseen maahan ja syyttivät jopa viraston turvamiehiä pahoinpitelystä.

Mielenosoitus jatkui ja paisui juhannuksen jälkeen. Siihen osallistui muun muassa Angolasta, Senegalista, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Norsunluurannikolta ja Liberiasta tulleita pakolaisia.

"Aiomme pysyä täällä, kunnes oikeutemme siirtyä toiseen maahan toteutuu. Haluamme turvalliseen paikkaan, missä saamme ihmisarvoisen kohtelun", pakolaisia edustava Stéphane Gnako sanoo.

YK:n peruskirja takaa pakolaiselle oikeuden siirtyä toiseen maahan, jos turvapaikan myöntänyt maa ei kunnioita hänen oikeuksiaan.

Marokkoon tulleet kokevat joutuneensa ansaan.

"Vaikka meillä on YK:n myöntämä pakolaisasema, Marokon hallitus ei kunnioita oikeuksiamme. Olen opiskellut ja suorittanut työharjoittelun Marokossa vain saadakseni kuulla, ettei minulla ole oikeutta tehdä työtä täällä", Norsunluurannikolta vuonna 2004 tullut Laura Thérèse kertoo.

Pakolaisten lapsilta evätään myös oikeus koulutukseen. "Meidän ei sallita integroitua yhteiskuntaan ja tehdä työtä eikä myöskään siirtyä muualle. Mitä meidän oikein pitäisi tehdä?" hän ihmettelee.

Gnako näyttää pakolaiskorttiaan. "Kaunis, mutta hyödytön paperi. UNHCR:n velvollisuus on valvoa oikeuksiamme, mutta meidät on kaikki tuomittu elämään kerjäläisinä tässä maassa."

Pakolaiset valittavat myös rasismista ja väkivallasta. Eräs kongolaisnainen kertoo saaneensa kiviä niskaansa kävellessään kadulla lastensa kanssa.

Liberiasta tulleen Michael McCulloughin mukaan viranomaisetkin ahdistelevat pakolaisia. "Poliisi jahtaa ja hakkaa meitä, ja siirtoa anovat ihmiset ovat joutuneet pakolaisviraston vartijoiden pahoinpitelemiksi."

Juhannuksen jälkeisenä maanantaina Rabatin Yacub Mansurin kaupunginosan kaduille levittäytyi värikäs musiikki- ja tanssiesitys osana Rabat Africa -festivaalia, joka pyrkii sopeuttamaan afrikkalaispakolaisia Marokkoon.

Järjestelyistä vastasivat UNHCR ja kansainvälinen Orient-Occident -säätiö.

"Voimme taistella afrikkalaisten maahanmuuttajien kokemaa rasismia vastaan vain kulttuurin keinoin", säätiön johtaja Rachid Badouli sanoo.

Hän muistuttaa, että Euroopan maihin muuttaneisiin marokkolaisiin kohdistuu paljon rasismia, joten Marokon pitäisi kohdella siirtolaisia paremmin.

Rabatissa mieltään osoittaneet afrikkalaiset pitivät kuitenkin festivaalia sabotaasina.

"Laulu, tanssi ja rummutus eivät paranna meidän olosuhteitamme, se on absurdi ajatus. Pelastaako afrikkalaisen kulttuurin esittäminen meidät väkivallalta, rasismilta ja pidätyksiltä? Ei", Gnako vakuuttaa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia