Uutiset Demokratia

Afrikan johtajat taas ilman palkintoa

Mo Ibrahim -säätiön johtajuuspalkinto jäi jälleen kerran jakamatta. Syynä on palkinnon kriteerien tiukkuus, sanoo palkintotoimikunta.
Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh ei kuulu Afrikan mallijohtajien joukkoon. (Kuva: UN Photo/Erin Siegal / CC BY-NC-ND 2.0)

 

Hyvää hallintoa ja johtajuutta Afrikassa edistävä Mo Ibrahim -säätiö on ilmoittanut, että se ei palkitse tänä vuonna ketään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta. Palkinnon jakamatta jättämisestä on tullut jo yleisempää kuin sen jakamisesta: sen jälkeen, kun palkinnon jako aloitettiin vuonna 2006, palkinnon saanut vain neljä johtajaa.

Maineikkaan palkinnon jakamatta jättäminen kerta toisensa jälkeen on herättänyt kysymyksiä afrikkalaisen johtajuuden tasosta, mutta palkintotoimikunnan mukaan kyse on enemmänkin siitä, että palkinnon kriteerit ovat poikkeuksellisen kunnianhimoiset.

"Tunnustamme ja annamme kiitosta niille tärkeille asioille, joita monet afrikkalaiset johtajat ovat tehneet muuttaakseen maataan paremmaksi. Mutta palkinnon tarkoituksena on korostaa ja juhlia todella poikkeuksellista johtajuutta, mikä on epätavallista jo määritelmällisesti", sanoo palkintotoimikunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim tiedotteessa.

Ehdolla palkinnon saajiksi ovat entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Tällaisia kriteereitä eivät kaikki afrikkalaiset johtajat täytä, sillä viime vuosina monet presidentit ovat takertuneet valtaan. Viime vuoden lopulla esimerkiksi Gambian presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi aluksi jättämänsä virkaansa vaalihäviöstä huolimatta. Uutistoimisto Reuters muistuttaa myös esimerkiksi Ruandan Paul Kagamen yrityksistä pidentää valtakauttaan sekä Kongon demokraattisen tasavallan Joseph Kabilasta, joka ei ole jättänyt virkaansa, vaikka hänen kautensa päättyi joulukuussa.

Palkintoa ei jaettu myöskään viime vuonna. Vuonna 2015 sen sai Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba. Palkinnon ovat saaneet myös Kap Verden, Botswanan ja Mosambikin entiset presidentit. Lisäksi Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on saanut kunniamaininnan.

Mo Ibrahim -palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Demokratia politiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti.
(Kuva:
Erik F. Brandsborg
/
Aktiv I Oslo.no
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä.
(Kuva:
kellybdc
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.