Uutiset Demokratia

Afrikan johtajat taas ilman palkintoa

Mo Ibrahim -säätiön johtajuuspalkinto jäi jälleen kerran jakamatta. Syynä on palkinnon kriteerien tiukkuus, sanoo palkintotoimikunta.
Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh ei kuulu Afrikan mallijohtajien joukkoon. (Kuva: UN Photo/Erin Siegal / CC BY-NC-ND 2.0)

 

Hyvää hallintoa ja johtajuutta Afrikassa edistävä Mo Ibrahim -säätiö on ilmoittanut, että se ei palkitse tänä vuonna ketään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta. Palkinnon jakamatta jättämisestä on tullut jo yleisempää kuin sen jakamisesta: sen jälkeen, kun palkinnon jako aloitettiin vuonna 2006, palkinnon saanut vain neljä johtajaa.

Maineikkaan palkinnon jakamatta jättäminen kerta toisensa jälkeen on herättänyt kysymyksiä afrikkalaisen johtajuuden tasosta, mutta palkintotoimikunnan mukaan kyse on enemmänkin siitä, että palkinnon kriteerit ovat poikkeuksellisen kunnianhimoiset.

"Tunnustamme ja annamme kiitosta niille tärkeille asioille, joita monet afrikkalaiset johtajat ovat tehneet muuttaakseen maataan paremmaksi. Mutta palkinnon tarkoituksena on korostaa ja juhlia todella poikkeuksellista johtajuutta, mikä on epätavallista jo määritelmällisesti", sanoo palkintotoimikunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim tiedotteessa.

Ehdolla palkinnon saajiksi ovat entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Tällaisia kriteereitä eivät kaikki afrikkalaiset johtajat täytä, sillä viime vuosina monet presidentit ovat takertuneet valtaan. Viime vuoden lopulla esimerkiksi Gambian presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi aluksi jättämänsä virkaansa vaalihäviöstä huolimatta. Uutistoimisto Reuters muistuttaa myös esimerkiksi Ruandan Paul Kagamen yrityksistä pidentää valtakauttaan sekä Kongon demokraattisen tasavallan Joseph Kabilasta, joka ei ole jättänyt virkaansa, vaikka hänen kautensa päättyi joulukuussa.

Palkintoa ei jaettu myöskään viime vuonna. Vuonna 2015 sen sai Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba. Palkinnon ovat saaneet myös Kap Verden, Botswanan ja Mosambikin entiset presidentit. Lisäksi Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on saanut kunniamaininnan.

Mo Ibrahim -palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Demokratia politiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Ylös nostettu käsi äänestyksessä

Näkökulma: Demokratia Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi

Kun demokratiaa pidetään itsestään selvänä, se alkaa murentua. Suomen pitäisikin ottaa isompi rooli demokratian puolustajana EU-politiikassaan, kirjoittaa Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.