Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti. Kuva: Erik F. Brandsborg / Aktiv I Oslo.no / CC BY-NC-ND 2.0.

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf on saanut miljoonien dollarien arvoisen Mo Ibrahim -palkinnon, joka myönnetään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta.

Liberian presidenttinä vuosina 2006–2017 toiminut Sirleaf on palkintokomitean mukaan johtanut menestyksekkäästi maan toipumista verisestä sisällissodasta.

”Hän otti ohjat käteensä Liberiassa, kun sisällissota oli tuhonnut sen täysin, ja johti liennytysprosessia, joka keskittyi kansakunnan ja sen demokraattisten instituutioiden rakentamiseen. Kahden kautensa aikana hän työskenteli väsymättä Liberian kansan puolesta. Tällainen matka ei tapahdu ilman puutteita, ja nykyisin Liberialla on yhä paljon haasteita. 12 vuoden aikana Ellen Johnson Sirleaf valoi silti perustan, jolle Liberia voi nyt rakentaa”, sanoi palkintokomitean puheenjohtaja Salim Ahmed Salim.

Mo Ibrahim -palkinnon on perustanut samanniminen, televiestintäbisneksellä rikastunut sudanilaismiljardööri. Palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Tunnustus on merkittävä paitsi rahasumman vuoksi, myös siksi, että viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.

Vuonna 2006 perustettu palkinto jaettiin nyt vasta viidennen kerran. Edellisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2015 Namibian entiselle presidentille Hifikepunye Pohamballe, mutta sen jälkeen sitä ei ole jaettu.

Palkintokomitea on korostanut, että kriteerit ovat tiukat: voittajan pitää osoittaa poikkeuksellista johtajuutta ja kehittää maataan, vahvistaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä edistää kestävää kehitystä. Palkinnon voivat saada vain entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Sirleafkaan ei ole ollut täydellinen johtaja: häntä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei hän ole puuttunut riittävästi korruptioon. Hän on kuitenkin vuosikymmeniin ensimmäinen Liberian presidentti, joka on luopunut vallasta rauhanomaisesti ja demokraattisesti.

Liberiassa pidettiin joulukuussa presidentinvaalit, joihin Sirleaf ei osallistunut. Ne voitti entinen jalkapallotähti George Weah.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia