Uutiset Demokratia

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti. (Kuva: Erik F. Brandsborg / Aktiv I Oslo.no / CC BY-NC-ND 2.0 )

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf on saanut miljoonien dollarien arvoisen Mo Ibrahim -palkinnon, joka myönnetään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta.

Liberian presidenttinä vuosina 2006–2017 toiminut Sirleaf on palkintokomitean mukaan johtanut menestyksekkäästi maan toipumista verisestä sisällissodasta.

”Hän otti ohjat käteensä Liberiassa, kun sisällissota oli tuhonnut sen täysin, ja johti liennytysprosessia, joka keskittyi kansakunnan ja sen demokraattisten instituutioiden rakentamiseen. Kahden kautensa aikana hän työskenteli väsymättä Liberian kansan puolesta. Tällainen matka ei tapahdu ilman puutteita, ja nykyisin Liberialla on yhä paljon haasteita. 12 vuoden aikana Ellen Johnson Sirleaf valoi silti perustan, jolle Liberia voi nyt rakentaa”, sanoi palkintokomitean puheenjohtaja Salim Ahmed Salim.

Mo Ibrahim -palkinnon on perustanut samanniminen, televiestintäbisneksellä rikastunut sudanilaismiljardööri. Palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Tunnustus on merkittävä paitsi rahasumman vuoksi, myös siksi, että viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.

Vuonna 2006 perustettu palkinto jaettiin nyt vasta viidennen kerran. Edellisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2015 Namibian entiselle presidentille Hifikepunye Pohamballe, mutta sen jälkeen sitä ei ole jaettu.

Palkintokomitea on korostanut, että kriteerit ovat tiukat: voittajan pitää osoittaa poikkeuksellista johtajuutta ja kehittää maataan, vahvistaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä edistää kestävää kehitystä. Palkinnon voivat saada vain entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Sirleafkaan ei ole ollut täydellinen johtaja: häntä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei hän ole puuttunut riittävästi korruptioon. Hän on kuitenkin vuosikymmeniin ensimmäinen Liberian presidentti, joka on luopunut vallasta rauhanomaisesti ja demokraattisesti.

Liberiassa pidettiin joulukuussa presidentinvaalit, joihin Sirleaf ei osallistunut. Ne voitti entinen jalkapallotähti George Weah.

Demokratia politiikkademokratiahallinto AfrikkaLiberia

Lue myös

Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä.
(Kuva:
kellybdc
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Keboitse Machangana
Demokratianinstituutti IDEAn kansainvälisen ohjelman johtaja Keboitse Machangana kehottaa johtajia palaamaan takaisin demokratian perusteisiin. Machangana vieraili syksyllä Suomessa Demo ry:n vieraana.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian, mutta ”vielä ei ole aika julistaa demokratiaa kuolleeksi”

Demokratiasta on helppo olla huolissaan, kun seuraa vaikkapa Afrikan tai Itä-Euroopan maiden viimeaikaista kehitystä. Demokratia-asiantuntija Keboitse Machanganan mukaan demokratia on kuitenkin osoittanut sietokykynsä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.