Uutiset Demokratia

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti. (Kuva: Erik F. Brandsborg / Aktiv I Oslo.no / CC BY-NC-ND 2.0)

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf on saanut miljoonien dollarien arvoisen Mo Ibrahim -palkinnon, joka myönnetään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta.

Liberian presidenttinä vuosina 2006–2017 toiminut Sirleaf on palkintokomitean mukaan johtanut menestyksekkäästi maan toipumista verisestä sisällissodasta.

”Hän otti ohjat käteensä Liberiassa, kun sisällissota oli tuhonnut sen täysin, ja johti liennytysprosessia, joka keskittyi kansakunnan ja sen demokraattisten instituutioiden rakentamiseen. Kahden kautensa aikana hän työskenteli väsymättä Liberian kansan puolesta. Tällainen matka ei tapahdu ilman puutteita, ja nykyisin Liberialla on yhä paljon haasteita. 12 vuoden aikana Ellen Johnson Sirleaf valoi silti perustan, jolle Liberia voi nyt rakentaa”, sanoi palkintokomitean puheenjohtaja Salim Ahmed Salim.

Mo Ibrahim -palkinnon on perustanut samanniminen, televiestintäbisneksellä rikastunut sudanilaismiljardööri. Palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Tunnustus on merkittävä paitsi rahasumman vuoksi, myös siksi, että viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.

Vuonna 2006 perustettu palkinto jaettiin nyt vasta viidennen kerran. Edellisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2015 Namibian entiselle presidentille Hifikepunye Pohamballe, mutta sen jälkeen sitä ei ole jaettu.

Palkintokomitea on korostanut, että kriteerit ovat tiukat: voittajan pitää osoittaa poikkeuksellista johtajuutta ja kehittää maataan, vahvistaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä edistää kestävää kehitystä. Palkinnon voivat saada vain entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Sirleafkaan ei ole ollut täydellinen johtaja: häntä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei hän ole puuttunut riittävästi korruptioon. Hän on kuitenkin vuosikymmeniin ensimmäinen Liberian presidentti, joka on luopunut vallasta rauhanomaisesti ja demokraattisesti.

Liberiassa pidettiin joulukuussa presidentinvaalit, joihin Sirleaf ei osallistunut. Ne voitti entinen jalkapallotähti George Weah.

Demokratia politiikkademokratiahallinto AfrikkaLiberia

Lue myös

Ylös nostettu käsi äänestyksessä

Näkökulma: Demokratia Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi

Kun demokratiaa pidetään itsestään selvänä, se alkaa murentua. Suomen pitäisikin ottaa isompi rooli demokratian puolustajana EU-politiikassaan, kirjoittaa Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.