Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.

Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistan kärsii tänä vuonna kuivuudesta. Kuva on vuodelta 2012. Kuva: Malini Morzaria / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-SA 2.0.

Kuiva talvi uhkaa vaikuttaa miljoonien afganistanilaisten elämään lähikuukausina. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan kielteiset vaikutukset voivat ulottua miljoonan ihmisen elämään ja lähikuukausina vielä kahteen miljoonaan muuhunkin.

Afganistanissa oli viime vuonna ennätysmäisen vähäluminen talvi. Nälänhätiä tarkkailevan Fews Netin mukaan joillakin alueilla lumimäärä on ollut lähes vähälumisin sitten vuoden 2002, joka oli ensimmäinen tilastointivuosi.

Yhteensä 22 maakuntaa 34:stä on kärsinyt kuivuudesta. Osa niistä on saanut alle kolmanneksen keskimääräisestä sademäärästään. Unicefin mukaan kymmenessä pahimmin kärsineessä maakunnassa 20–30 prosenttia vesilähteistä on kuivia.

Vesi- ja ruokapulan vaikutukset etenkin lapsiin voivat olla tuhoisat, sillä monilla alueilla kärsitään jo valmiiksi aliravitsemuksesta etenkin kesäkuukausina.

”Prioriteettina on estää tilannetta pahenemasta vastaamalla lasten ja perheiden tarpeisiin eniten kärsineillä alueilla. Lapsilla ympäri maan on jo valmiiksi lukuisia haasteita, ja nyt heidän on selvittävä tästä viimeisimmästä uhasta hengelleen”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet joutuvansa julistamaan osiin maata hätätilan. Uutistoimisto Reutersin mukaan he kertoivat ohjaavansa rahaa kuivuuden vaikutusten torjumiseen mutta tarvitsevansa myös ulkoista apua tai tuontiruokaa. Unicef puolestaan arvioi tarvitsevansa noin 10 miljoonaa dollaria lisää toimittaakseen esimerkiksi puhdasta vettä ja hoitaakseen aliravitsemustapauksia.

Tilannetta vaikeuttaa myös konflikti, joka on pelkästään vuodesta 2016 alkaen ajanut 1,1 miljoonaa ihmistä pakosalle. Turvattomuus on vaikeuttanut pääsyä pelloille ja hankaloittaa myös avustustyöntekijöiden liikkumista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia