Uutiset

Afganistanin kouluissa vaietaan lähimenneisyydestä

Maan opetusministeriö jätti viimeisten vuosikymmenten väkivaltaisuudet kokonaan pois peruskoulujen oppikirjoista.
Positiivisista tapahtumista viimeisten 40 vuoden aikana kirjoitetaan, mutta negatiivisia, ahdistavia tai ärsyttäviä tapahtumia on pyritty välttämään. (Kuva: ISAF Public Affairs / cc 2.0)

Afganistanin opetusministeriö on päättänyt käsitellä maan viimeisen neljän vuosikymmenen monimutkaista sotien historiaa yksinkertaisesti jättämällä koko ajanjakson pois uusista kouluille tarkoitetuista oppikirjoista.

Virkamiehet esittävät, että maan koulutusjärjestelmän opetussuunnitelman tulee edistää tietoisuutta yhteisestä kansallisesta identiteetistä sekä opettaa Afganistanin historiaa pahentamatta etnisten ja poliittisten ryhmien välistä kiistelyä.

Sivuutettujen tapahtumien joukossa ovat muun muassa vuosien 1973 ja 1978 vallankaappaukset, Neuvostoliiton hyökkäystä seurannut hallituksen ja mujahideen-sissien välinen sota 1980-luvulla, 1990-luvulla käyty islamistien sisällissota, talebanien valtakausi, vuoden 2001 Yhdysvaltojen johtama hyökkäys ja sitä seurannut vuosikymmenen konflikti.

Historioitsijat, oppositioryhmät ja konfliktien uhrien sukulaiset syyttävät ministeriötä historian vääristämisestä, sekä takavuosien verenvuodatuksen suurimpien syypäiden suojelemisesta, nyt kun osa heistä on siirtynyt johtotehtäviin.

Coalition for Change ja Hope -ryhmän tiedottaja Fazel Sancharaki varoittaa hallituksen laiminlyöntien seurauksista.

"Afganistanin nyky-sukupolvet tulevat erkaantumaan menneestä, mikä tarkoittaa että tulevat sukupolvet tulevat ajattelemaan että Afganistanissa ei edes ollut hallitusta näiden neljän vuosikymmenen ajan, ja ettei mitään myönteistä saati kielteistä kehitystä sinä aikana tapahtunut."

Afganistanin konflikti koulutushallintokorruptio & läpinäkyvyyskonflikti Afganistan

Lue myös

Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.
Unaman ihmisoikeusjohtaja Danielle Bell sekä johtaja Tadamichi Yamamoto esittelivät tällä viikolla YK:n Afganistan-raporttia. (Kuva: UN Photo / Fardin Waezi)

Afganistanin siviiliuhrien määrä nousi rajusti

Afganistanissa kuoli tai vammautui siviilejä viime vuonna eniten vuosiin. Lapsia kuoli lähes tuhat.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.