Uutiset

Afganistanin hallitus torpannut avun Kabulin pakolaisleireille

Ihmisoikeusjärjestön tuore raportti tuomitsee Afganistanin hallituksen haluttomuuden parantaa kaupunkien slummien elinolosuhteita.
(Kuva: Tracy Hunter / cc 2.0)

Puoli miljoonaa afgaania on on joutunut jättämään kotinsa maan rajusti heikentyneen turvallisuustilanteen takia ja määrä lisääntyy 400:lla joka päivä, arvioi Amnesty International uudessa raportissaan. Yksin Kabulissa on arviolta 35 000 maansisäistä pakolaista, jotka asuvat 30 slummialueella kaupungin ympärillä.

Slummien asukkaat kärsivät ruokapulasta ja kurjista elinolosuhteista etenkin talvella. Amnestyn haastattelemat pakolaiset ovat myös kertoneet myös kapinallisryhmien väkivallasta, sekä kansainvälisen ISAF-operaation ilmahyökkäysten aiheuttamista vahingoista.

Huolestuttavaa on kuitenkin, että pakolaiset kärsivät ongelmista, joiden hoitamiseen Afganistaninkin hallituksella olisi resursseja, moittii Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

"Afganistanin hallitus suhtautuu tilanteeseen välinpitämättömästi tai suoranaisesti estää avustusjärjestöjen avun perillepääsyn. Viranomaiset esittävät, että nämä ihmiset ovat kaupungeissa vain väliaikaisesti. Käynnissä on järkyttävä humanitaarinen ja ihmisoikeuskriisi, josta ei juuri tiedetä", sanoo Mattila.

Viimeksi helmikuun lopulla raportoitiin useiden kymmenien pakolaisten kuolleen vuosikymmenen kovimpien pakkasten koetellessa maata.

Amnesty vaatii viranomaisia noudattamaan velvollisuuksiaan Afganilaisten pakolaisten oikeuksien turvaamisessa, muun muassa pakkohäätöjen estämisen, lapsien koulutuksen, ja henkilökorttien jakamisen kautta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetkaupungitpakolaiset Afganistan

Lue myös

Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa
Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä.
(Kuva:
Fardin Waezi
/
UN Photo
)

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.
Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.