Uutiset

Afganistanin hallitus torpannut avun Kabulin pakolaisleireille

Ihmisoikeusjärjestön tuore raportti tuomitsee Afganistanin hallituksen haluttomuuden parantaa kaupunkien slummien elinolosuhteita.
(Kuva: Tracy Hunter / cc 2.0)

Puoli miljoonaa afgaania on on joutunut jättämään kotinsa maan rajusti heikentyneen turvallisuustilanteen takia ja määrä lisääntyy 400:lla joka päivä, arvioi Amnesty International uudessa raportissaan. Yksin Kabulissa on arviolta 35 000 maansisäistä pakolaista, jotka asuvat 30 slummialueella kaupungin ympärillä.

Slummien asukkaat kärsivät ruokapulasta ja kurjista elinolosuhteista etenkin talvella. Amnestyn haastattelemat pakolaiset ovat myös kertoneet myös kapinallisryhmien väkivallasta, sekä kansainvälisen ISAF-operaation ilmahyökkäysten aiheuttamista vahingoista.

Huolestuttavaa on kuitenkin, että pakolaiset kärsivät ongelmista, joiden hoitamiseen Afganistaninkin hallituksella olisi resursseja, moittii Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

"Afganistanin hallitus suhtautuu tilanteeseen välinpitämättömästi tai suoranaisesti estää avustusjärjestöjen avun perillepääsyn. Viranomaiset esittävät, että nämä ihmiset ovat kaupungeissa vain väliaikaisesti. Käynnissä on järkyttävä humanitaarinen ja ihmisoikeuskriisi, josta ei juuri tiedetä", sanoo Mattila.

Viimeksi helmikuun lopulla raportoitiin useiden kymmenien pakolaisten kuolleen vuosikymmenen kovimpien pakkasten koetellessa maata.

Amnesty vaatii viranomaisia noudattamaan velvollisuuksiaan Afganilaisten pakolaisten oikeuksien turvaamisessa, muun muassa pakkohäätöjen estämisen, lapsien koulutuksen, ja henkilökorttien jakamisen kautta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetkaupungitpakolaiset Afganistan

Lue myös

Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.
Unaman ihmisoikeusjohtaja Danielle Bell sekä johtaja Tadamichi Yamamoto esittelivät tällä viikolla YK:n Afganistan-raporttia. (Kuva: UN Photo / Fardin Waezi)

Afganistanin siviiliuhrien määrä nousi rajusti

Afganistanissa kuoli tai vammautui siviilejä viime vuonna eniten vuosiin. Lapsia kuoli lähes tuhat.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.