Aboriginaalien kontrollointi päätökseen? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aboriginaalien kontrollointi päätökseen?

Australian hallituksen aboriginaaleihin kohdistuvia toimenpiteitä on syytetty rasistisiksi ja lainvastaisiksi.

Australian pääministeri Julia Gillard on ilmoittanut päättävänsä aboriginaaleihin kohdistuvan ja runsaasti kritisoidun Pohjoisterritorion väliintulon, kirjoittaa Mirka Kartano blogissaan Fifi-verkkolehdessä.

Neljä vuotta sitten John Howardin hallituksen käynnistämällä sotilaallisella väliintulolla on puututtu aboriginaaliyhteisön sosiaalisiin ongelmiin, kuten alkoholismiin sekä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Toimenpiteisiin kuului esimerkiksi toimeentulotukien kontrollointi myöntämällä osa tuista rahan sijaan ostoskortteina tavoitteena alkoholin kulutuksen vähentäminen.

Hallituksen toimia on syytetty rasistisiksi ja stigmatisoiviksi, sillä väliintulo on koskenut vain ja ainoastaan alkuperäiskansaa. Väliintuloa vastustava kollektiivi on syyttänyt toimien rikkovan yhdenvertaisuuslakia ja on siksi vaatinut hallitusta palauttamaan aboriginaalien itsemääräämisoikeuden. Kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusaktivistien mukaan väliintulo on vain syventänyt aboriginaalien ja valtaväestön välistä kuilua ja huonontanut alkuperäiskansan elinoloja.

Gillard on kuitenkin vakuuttanut väliintulon parantaneen aboriginaalien elämänlaatua. Hänen mukaansa perheiden sosiaalitukien kontrollointi on lisännyt lasten hyvinvointia ja mahdollistanut heille ilmaisen kouluruoan. Vaikka Gillard on kertonut aloittavansa neuvottelut alueen alkuperäiskansan kanssa, ei hän kuitenkaan ole aikeissa luopua kaikista toimista: esimerkiksi alkoholin kulutusta ja toimeentulotukia tullaan jatkossakin kontrolloimaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia