Aasian ilmansaasteet vahvistavat jo Tyynenmeren myrskyjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasian ilmansaasteet vahvistavat jo Tyynenmeren myrskyjä

Saasteiden vahvistamat myrskyt saattavat muuttaa säätä jopa Pohjois-Amerikassa saakka, sanotaan uudessa tutkimuksessa.

Aasian teollisuusalueiden ja liikenteen tuottamilla ilmansaasteilla on todettu olevan suoria vaikutuksia pohjoisen pallonpuoliskon sääilmiöihin, sanovat tutkijat.

Tieteellisessä Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -aikakauslehdessä julkaistujen tulosten mukaan ilmakehään päästetyt aerosolit ovat vahvistaneet Tyynenmeren myrskyjä, lisänneet sateiden määrää ja tehneet alueella liikkuvista ilmamassoista lämpimämpiä.

Tutkijoiden käyttämien tietokonemallien mukaan vaikutukset voivat kantaa jopa pohjoisnavalle ja Pohjois-Amerikkaan saakka, sillä Tyynimeri toimii yhtenä keskeisimmistä ilmakehän kiertoliikkeen reiteistä.

"Vaikutukset ovat dramaattisia. Saasteet aiheuttavat paksumpia ja korkeampia pilviä ja suurempia sademääriä", tutkimusta johtanut Yuan Wang sanoo BBC:n haastattelussa.

Etenkin Kiinassa ilmansaasteiden määrä on kasvanut terveydelle vaaralliselle tasolle viimeisten vuosikymmenten ajan jatkuneen ripeän talouskasvun aikana.

Suurkaupungeissa, kuten Pekingissä ja Shanghaissa, on toistuvasti todettu lähes hengenvaarallisia saastemääriä. Savusumun on tähän mennessä arvioitu lisänneen muun muassa keuhkosyöpää ja sydänsairauksia, mutta sen on myös todettu heikentävän maanviljelyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia