Uutiset Lasten oikeudet

2000-luvulla on vapautettu yli 115 000 lapsisotilasta – tuhansia silti yhä aseellisten ryhmien riveissä

Lapsia värvätään yhä aseellisiin joukkoihin ympäri maailman. Uusi hälyttävä trendi on lasten käyttö ihmispommeina, kertoo maailman ensimmäisen lapsisotilastietokannan julkistanut järjestö.
Lasten yhteen taputtavia käsiä
Lapsisotilaita on viime vuosina käytetty yhä muun muassa Keski-Afrikan tasavallan sisällisssodassa. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU ECHO / CC BY-ND 2.0)

Lapsisotilaiden käytön kieltävä sopimus hyväksyttiin lähes 18 vuotta sitten, mutta kymmeniä tuhansia lapsia käytetään yhä konflikteissa. Vuodesta 2016 alkaen lapsisotilaita on käytetty ainakin 18 konfliktissa sekä valtiollisten että ei-valtiollisten joukkojen riveissä, kertoo brittiläinen Child Soldiers International -järjestö.

Se julkaisi viime viikolla ensimmäisen tietokannan, jossa kartoitetaan lasten käyttöä konflikteissa ja aseellisissa joukoissa. Tietokanta kattaa kaikki YK:n 197 jäsenmaata.

”Tietokanta osoittaa, kuinka systemaattinen lasten oikeuksien rikkominen jatkuu yhä hellittämättä monissa osissa maailmaa,  mukaan lukien maissa, joihin kansainvälisen median huomio ei useinkaan ulotu”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Lapsia on käytetty konflikteissa viime vuosina muun muassa Kolumbiassa, Libyassa, Malissa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa, Irakissa, Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Uusi hälyttävä trendi on lasten käyttö ihmispommeina, järjestö kertoo.

Lapsisotilaiden käyttö kiellettiin vuonna 2000 hyväksytyllä kansainvälisellä sopimuksella. Sen jälkeen yli 115 000 lasta on vapautettu aseellisten ryhmien riveistä. Tietokannan mukaan 167 maata on kieltänyt lasten käytön aseellisissa konflikteissa ja ainakin 85 on kriminalisoinut sen.

Silti 15 prosenttia maista ei vieläkään ole ratifioinut sopimusta. Yli viidennes maista sallii lasten värväämisen aseellisiin joukkoihin. Näihin maihin kuuluu monia Euroopan maita, muun muassa Iso-Britannia, joka sallii värväytymisen armeijaan vapaaehtoisena 16-vuotiaana, tietokannasta selviää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.