12 000 suomalaista vastustaa perheenyhdistämisen kiristystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

12 000 suomalaista vastustaa perheenyhdistämisen kiristystä

Kansalaisjärjestöjen vetoomus luovutettiin tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja sen yhteistyökumppanit luovuttivat tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille perheenyhdistämisen ehtojen kiristämistä vastustavan vetoomuksen, jonka keräsi 12 000 suomalaisen allekirjoituksen.

Järjestöjen mukaan hallituksen suunnittelema tuloraja perheenyhdistäjälle tekee perheenyhdistämisestä lähes mahdotonta, koska kansainvälistä suojelua saavat työllistyvät usein matalapalkka-aloille.

Lakiesityksen mukaan perheenyhdistäjä tarvitsisi 2 600 euron tulot tuodakseen Suomeen puolison ja kaksi lasta. Alle puolet suomalaisista tienaa näin paljon. Tulorajaa kaavailtiin myös suomalaisille perheenyhdistäjälle, mutta suomalaisten osalta vaatimuksesta luovuttiin.

Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine totesi vetoomuksen luovutustilaisuudessa, että perus- ja ihmisoikeudet asettavat rajat lainsäädännölle. Hallituksen esitys asettaa hänen mielestään ihmiset eriarvoiseen asemaan taloudellisen aseman perusteella, mikä on yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaista.

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hallituksen esitys on epäinhimillinen ja julma. Hänen mukaansa julkisuudessa on keskusteltu siitä, että Eurooppaan on saapunut vain nuoria miehiä, ja nyt Turkin sopimuksen ja perheenyhdistämisen tiukennuksien myötä läimäistään ovi kiinni naisten ja lapsien edessä.

RKP:n kansanedustajan Anders Adlercreutzin mukaan hallituksen esitys on hyvin lähellä erittäin maahanmuuttovastaista Nuivaa vaalimanifestia ja hyvin kaukana keskustan ja kokoomuksen arvomaailmasta.

Nuiva vaalimanifesti oli 13:n perussuomalaisen poliitikon vuoden 2011 eduskuntavaaleja laatima vaaliohjelma, joka vaati muun muassa perheenyhdistämisen kiristämistä. Adlercreutz pitääkin perheenyhdistämisen ehtojen kiristystä lähinnä myönnytyksenä perussuomalaisille.

Perheenyhdistäminen on järjestöjen mukaan vaikeaa jo nyt. Pakolaisten luovutustilaisuudessa kertomista käytännön kokemuksista nousi esille vaikeus päästä edes paikalliseen Suomen suurlähetystöön tekemään perheenyhdistämishakemusta. Esimerkiksi Syyriasta on hyvin vaikeaa päästä tekemään hakemusta Suomen suurlähetystöön Syyriassa tai Libanonissa.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys perheenyhdistämisen kiristyksestä on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia