Norsunluu päätyy mafioiden käsiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluu päätyy mafioiden käsiin

Keskisen Afrikan valtiot ovat sitoutuneet moniin kansainvälisiin sopimuksiin elefanttien suojelemiseksi, mutta ne jäävät paperille niin kauan kuin korruptio rehottaa ja viranomaisilla on kytkyjä salakauppaan, kirjoittaa Richard Thomas.

Norsu Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa

Afrikannorsun syöksyhampaat ovat tehneet siitä houkuttelevan kohteen salametsästäjille. Kuvan elefantti asuu Etelä-Afrikassa Krugerin kansallispuistossa. Kuva: Anna-Maria Rastas / Suomen IPS.

”Norsunluu on kuin huume. Sitä saa, jos tosissaan haluaa, mutta se vaatii kärsivällistä ja varovaista toimintaa”, eräs norsunluuesineiden kauppias kertoi Kamerunissa Traffic-järjestön tutkijoille.

Kansainvälinen norsunluukauppa on ollut kiellettyä vuodesta 1989 lähtien. Villieläinkauppaa valvova Traffic-verkosto julkisti syyskuussa raportin, joka sisältää keskisessä Afrikassa norsunluukauppaan osallistuvien miesten haastatteluja lähes kymmenen vuoden ajalta.

Tutkijat tekeytyivät norsunluun ostajiksi ja kiertelivät alueen vanhoja ja uusia kauppapaikkoja sekä työpajoja eri puolilla Kamerunia, Keski-Afrikan tasavaltaa, Kongoa ja Kongon demokraattista tasavaltaa (DRC) sekä Gabonia. He tapasivat myös valtioiden edustajia ja muita asianosaisia.

Johtopäätös oli, että heikko hallinto, korruptio ja kaupan luonteen muuttuminen vaarantavat vakavasti norsunluukaupan valvonnan alueella.

Korruptio auttaa salakauppaa

”Ponnisteluja kielletyn kaupan estämiseksi horjuttavat korruptio – jossa on usein mukana korkeita viranomaisia – riittämättömät inhimilliset ja taloudelliset voimavarat, väärinkäytökset ja poliittisen tahdon puute”, tutkijat listaavat.

DRC:ssä eräs norsunluukauppias väitti saavansa raaka-aineen armeijassa työskentelevältä sukulaiseltaan. Hänen mukaansa kauppaa ruokkivat myös valtion virkailijat ja jossain määrin YK-joukkojen sotilaat, jotka pääsevät liikkumaan eri puolilla maata.

DRC:n asevoimien sanottiin osallistuvan norsujen salametsästykseen Virungan kansallispuistossa. Syöksyhampaiden salakuljetuksesta ulkomaille vastaa saman lähteen mukaan yksi maassa toimivista sissiliikkeistä, Ruandan vapautuksen demokraattiset voimat.

Monivuotinen tutkimus osoitti, että avoimesti harjoitettu laiton norsunluukauppa oli nopeasti hiipumassa alueella. Poikkeuksen teki tutkimusaikana DRC:n pääkaupunki Kinshasa, mutta sielläkin markkinat suljettiin hiljan.

Kiinalaiset syndikaatit

Vuonna 2007 alueen maissa tavattiin myynnissä noin 400 kiloa norsunluutavaraa, mutta vuosina 2014 ja 2015 tutkijoiden saalis jäi noin kiloon.

Viranomaisten tiukentuneilla toimilla on osuutta avoimen norsunluukaupan katoamiseen, mutta perimmäinen syy on muualla.

Tutkimuksen mukaan kotimainen avoin norsunluuesineiden kauppa on vaihtunut maanalaiseen toimintaan, jossa pääpaino on käsittelemättömän norsunluun viennissä ulkomaille, eritoten Kiinaan.

Norsujen tulevaisuus näyttää huolestuttavalta, jos niillä on vastassaan kansainväliset rikollisorganisaatiot ja turvanaan vain heikot korruptoituneet valtiot.

Kauppaa pyörittävät järjestäytyneen rikollisuuden palveluksessa olevat kiinalaiset, ja se on haastateltujen mukaan vienyt raaka-aineen paikallisilta norsunluukauppiailta ja kaivertajilta.

Raa'an norsunluun viimeaikainen jyrkkä hinnannousu johtuu suuresta ulkomaisesta kysynnästä ja ostavien syndikaattien vauraudesta.

Voimavaroja lisättävä

Norsujen tulevaisuus näyttää huolestuttavalta, jos niillä on vastassaan kansainväliset rikollisorganisaatiot ja turvanaan vain heikot korruptoituneet valtiot.

Keskisen Afrikan valtiot ovat sitoutuneet moniin kansainvälisiin sopimuksiin elefanttien suojelemiseksi, mutta ne jäävät paperille niin kauan kuin korruptio rehottaa ja viranomaisilla on kytkyjä salakauppaan.

Viimeksi heinäkuussa G20-maiden huippukokous vetosi laittoman eläinkaupan mahdollistavan korruption lopettamiseksi. Se edellyttää, että asianomaiset Afrikan valtiot saavat lisää voimavaroja korruption kitkentään.

Kiinan uusi Namibian-suurlähettiläs Zhang Yiming tarjosi elokuussa Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) maille tukea norsunluun, sarvikuonon sarvien ja muiden villieläinten osien laittoman kaupan tukahduttamiseksi. Hän vakuutti, että Kiina haluaa saada salametsästyksen loppumaan.

Jos vastaava tarjous tehtäisiin keskisen Afrikan maille, niillä ei ehkä olisi varaa kieltäytyä siitä.

Kirjoittaja on laitonta eläinkauppaa valvovan Traffic-verkoston viestintäkoordinaattori.

Afrikan norsukanta hupenee

(IPS) -- Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) vuodentakaisen tutkimuksen mukaan afrikannorsuja on Afrikan mantereella 415 000 yksilöä. Määrä oli romahtanut kymmenessä vuodessa yli 110 000 yksilöllä.

Elefanttikantaa verottaa salametsästys, joka ruokkii laitonta norsunluukauppaa. Norsunluuta saadaan syöksyhampaista, jollaiset kasvavat afrikannorsuilla kummallekin sukupuolelle.

Jos salametsästystä ei saada kuriin, vaarana on IUCN:n mukaan, että norsut häviävät Afrikasta meidän elinaikanamme.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia