Näkökulma: Onko norppa sittenkin ankka? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Onko norppa sittenkin ankka?

Lähdekritiikki ja medialukutaito loistavat poissaolollaan sosiaalisen median maahanmuuttokeskustelussa, kirjoittaa Erja Säkkinen.


Artikkeli on julkaistu alun perin Suomen somalialaisten liiton blogissa.

Vauhti on hyvästä, jos ihminen sattuu olemaan Usain Bolt. Tai Kimi Räikkönen. Suurin osa meistä ei kuitenkaan ole kumpaakaan. Enemmistö meistä elää maailmassa, jossa turha vauhtisokeus kostautuu siinä, ettei läheskään riittävän usein havahduta ajattelemaan sitä, mitä on tullut luettua ennen sen "jaa"-nappulan painamista.

Traagisen selväksi tämä tulee seuratessa sosiaalista mediaa, jossa terve järki, harkintakyky, lähdekritiikki ja medialukutaito loistavat poissaolollaan. Maahanmuuttokeskustelu toimii näissä peijaisissa tunnetusti kätevänä sytykkeenä. Viime aikoina se on taas lietsonut valitettavan suuren kansanosan taisteluun mörköjä vastaan. Aseena tässä toimivat Sitä Itteä -"lehden" "uutisotsikot" joita puolestaan Ei-niin-fakta-homma-forumin edustama väestönosa ilmeisesti käyttää (median salaliittoteorioita kaikkialla näkevässä joukkopsykoosissaan) ainoana tiedonlähteenään heitä ympäröivästä maailmasta.

Se, että joku sanoo jotain sosiaalisessa mediassa, ei tee siitä totta. Sinne kun pystyy kuka tahansa suoltamaan mitä tahansa. Ja usein niin tekeekin.

Tässä muutamia esimerkkejä.

Turun satamaan saapui siellä usein vieraillut ristelyalus, kyydissään 1 124 Itämeren nähtävyyksiin tutustuvaa, tyypillisesti pääosin varakkaista eläkeläisistä koostuvaa turistia. Mutta ei, sosiaalinen media tiesi taas paremmin ja eipä aikaakaan, kun liikkeelle oli laskettu huhu laivan kantavan mukanaan 2 500 turvapaikanhakijaa. Arvatkaa kuka oli väärässä?

Turkulaisessa leipäjonossa vaatimattomaan saaliseensa leipiintynyt "Katja" puolestaan tiesi Facebookissa kertoa, kuinka syy siihen, ettei ruokaa riitä on se, että se annetaankin turvapaikanhakijoille. Katjaa tai hänen päivitystään ahkerasti jakaneiden raivoa ei hidastanut se, että tottahan tuo ei ole, kuten Pelastusarmeijasta ehätettiin kertomaankin. Leipäjonossa kun avustetaan vain suomalaisen Kela-kortin haltijoita (käyttäjäystävällisyyden nimissä liitetään tähän vielä linkki, josta voi erikseen tarkistaa, kenelle niitä myönnetään).

"Se, että joku sanoo jotain sosiaalisessa mediassa, ei tee siitä totta."

Oulun Rajakylästä raportoitiin kahden miehen tekemästä törkeästä raiskauksesta. Siitähän sosiaalinen media löysi uuden päiväkahvikeskustelunaiheen, "uhrin lähipiirinä" esittäytyneiden lähteiden levitellessä netissä auliisti "tietoaan" tekijöiden maahanmuuttaja-alkuperästä. Kahvit menivät lopulta väärään kurkkuun poliisiltakin, joka joutui vetoamaan yleisöön, jotta näille valheille saataisiin loppu.

Oulussa tapahtui taas ihan hiljattain. Tai no, ei Oulussa, mutta oululaisten mielikuvituksessa. Kastellin kaupunginosassa väitettiin tapahtuneen kaksi raiskausyritystä, jossa tekijänä oli tuo kansan suuri vihollinen: Maaham muuttaja. Mutta ei, poliisi joutui ampumaan alas tämänkin ankan täysin perättömänä väitteenä.

Koittakaa siis ihmiset muistaa: se, onko tarina totta vai ei, on olennaista. Se kun on juuri se asia, joka erottaa toden valheesta ja tiedon perättömistä huhupuheista.

Vai mitä sanotte tästä niin ikään sosiaalisessa mediassa kiertäneestä uutisesta lappeenrantalaisten norppien kohtalosta…?

Kirjoittaja on Suomen somalialaisten liiton tiedottaja jonka palkkaa – vastoin yleisesti liikkuvia huhuja – ei makseta kenenkään verovaroista.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia