Näkökulma: Miten EU pystyisi suojelemaan eläimiä tehokkaammin? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Miten EU pystyisi suojelemaan eläimiä tehokkaammin?

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) vaatii muun muassa tuotantoeläinten olojen parantamista.


Artikkeli on julkaistu aiemmin Animalia-lehden numerossa 3/2014.

EU-lainsäädäntö eläinten hyvinvoinnista on hajanaista ja kehittymätöntä. Lainsäädännön piiriin kuuluvat esimerkiksi teuraseläinten kuljetukset, sirkuseläinten olot, eläinkokeet, porsivien emakoiden häkkikoot tai munivien kanojen tuotantotavan merkintä. Sitovan lainsäädännön ulkopuolella ovat esimerkiksi lemmikit ja maitokarja.

Olemassa olevan lainsäädännön valvonta on monin paikoin riittämätöntä ja etenkin minimilainsäädännön osalta jäsenvaltioissa tyydytään vain välttämättömään hyvinvoinnin tasoon. Eläinten aseman parantamisessa on siis paljon tekemistä. EU:n toimia eläinpolitiikassa onkin terästettävä ja tämä on ollut tavoitteemme eläinten hyvinvointiryhmässä. Tulevalla parlamenttikaudella on monia parannuskohteita:  

Puitedirektiivi eläinten hyvinvoinnista. Se kattaisi kaikki eläinlajit ja toisi siten kaivattua lain suojaa monille eläinryhmille. Romanian koirien kohtelusta huolestuneille kansalaisille ei enää riittäisi vastaus "Tämä ei kuulu EU:n toimivaltaan".

Lemmikkieläinten eurooppalaisen tunnistusrekisterin luominen. Rekisterin avulla jokainen kissa ja koira pystyttäisiin tunnistamaan esimerkiksi sirun avulla. Näin saadaan kiinni niin pentutehtailijat kuin vastuuttomat omistajatkin, samoin kadonnut lemmikki voitaisiin palauttaa helpommin omistajalle.

"Eihän kukaan kloonaa possua tehdäkseen arvokkaasta klooniyksilöstä italiansalaattia."

Teurastusketjun kehittäminen. Vaikka EU sääntelee eläinten teurastus- ja kuljetusolosuhteita, eläimet joutuvat viettämään kuumissa, ahtaissa ja stressaavissa olosuhteissa epäinhimillisen pitkän ajan. Teuraskuljetuksille tulisi asettaa kahdeksan tunnin enimmäisaika ja teurastuksen hajauttamiselle tulisi luoda insentiivejä, jotta kuljetusmatkat lyhenisivät. Räikeä epäkohta tällä hetkellä on myös vientituen antaminen elävien eläinten kuljettamiseen EU-alueen ulkopuolelle. Tämä tuki tulisi poistaa välittömästi.

Kloonauksen pitäminen pois elintarviketuotannosta. Olin mukana vuonna 2012 neuvotteluissa, jotka kariutuivat parlamentin ja jäsenvaltioiden erilaisiin näkemyksiin siitä, miten kloonaustekniikka pidetään pois elintarviketuotannosta. Me parlamentin tiimissä vaadimme kloonieläinten jälkeläisten kieltoa – eihän kukaan kloonaa possua tehdäkseen siitä arvokkaasta klooniyksilöstä italiansalaattia. Asia on taas pöydällä, kun komissio teki uuden ehdotuksen kloonauksesta elintarviketuotannossa.

Tuotantoeläinten olojen parantaminen. Tuotantoeläimet ovat se ryhmä, jonka hyvinvointi on Euroopassa huonoimmalla tolalla. Erityisesti maitokarjan hyvinvointi kaipaa EU-tasoista lainsäädäntöä, sillä nivelvaivat ja utaretulehdukset ovat lisääntymässä ja lehmien elinympäristö kaipaa kohennusta.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia