Näkökulma: Huolenpitoa ja turvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Huolenpitoa ja turvaa

Yksi syy lasten huonoon kohteluun on vanhempien runsas alkoholin käyttö, kirjoittaa Annette Gothóni.


Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Suomen World Visionin blogissa.

Oikeus turvaan ja huolenpitoon kuuluu jokaiselle lapselle. Tästä huolimatta Unicefin tilastojen mukaan yli 500 miljoonaa lasta kokee väkivaltaa vuosittain. Valitettavan moni heistä kokee kaltoinkohtelua omassa kodissaan. Yksi syy huonoon kohteluun on vanhempien runsas alkoholin käyttö.

"Toivon, että vanhempani eivät koskaan enää valmista tai juo alkoholia. Aikaisemmin vanhempani eivät olleet koskaan kotona. Kun he tulivat kotiin, he nukahtivat heti. Ja kun he olivat hereillä, he olivat aina vihaisia", kertoo Kenian Meibekissä asuva Kelvin, 11.

"Nyt he ovat lopettaneet. Nyt he ovat meidän kanssa kotona ja äitini jopa laittaa meille ruokaa."

Kelvinin perhe viljelee pientä maapalstaa maaseudulla. Koska siitä saatava maissi ei riitä myytäväksi, vanhemmat hankkivat aiemmin elantonsa valmistamalla ja myymällä paikallista alkoholia. Ammattinsa myötä he alkoholisoituivat myös itse.

"Kun alkoholi vei kaiken ajan ja ajatukset, lapsista huolehtiminen unohtui."

Kun alkoholi vei kaiken ajan ja ajatukset, lapsista huolehtiminen unohtui. Kelvin ja hänen kolme sisarustaan kärsivät muun muassa aliravitsemuksesta. Kelvin vanhimpana yritti parhaansa mukaan pitää kolmesta nuoremmasta sisaruksesta huolta, mutta hänkin on vasta lapsi. Hän kertoi ylpeänä oppineensa tekemään hyvää ugalia.

Meibekin aluekehitysohjelmassa alkoholisteille on järjestetty koulutuksia ja ryhmäterapiaa. Kelvinin äiti Benadin kertoo nyt vasta ymmärtäneensä, miten alkoholi vei hänet mennessään.

"Tuntui siltä, että sain paljon rahaa, mutta jotenkin se oli kuitenkin aina loppu", äiti miettii.

Hän myöntää, että lapset kärsivät hänen ollessa juovuksissa ja että hän välillä unohti valmistaa ruokaa ja huolehtia lapsista. Nyt perhe suunnittelee pienen kanalan perustamista. Se tuottaisi kananmunia omalle perheelle ja myytäväksi. Alkoholin valmistamisen ja juomisen Benadin on jättänyt kokonaan.

Kelvinin perheen tarinalla on positiivinen loppu, ainakin tällä hetkellä. Lapsena koettu kaltoinkohtelu vaikuttaa kuitenkin lapseen ja hänen kehitykseen vielä pitkään sen päättymisen jälkeen. Aivan samoin kuin varhaislapsuudessa koettu jatkuva aliravitsemus vaikuttaa kasvun ohella pysyvästi lasten aivojen kehitykseen.

Lasten aliravitsemus on syynä lähes kolmen miljoonan lapsen kuolemaan vuosittain. Vanhempien huolenpidolla ja lasten vanhempien lisääntyneellä tiedolla hyvästä ravitsemuksesta, tämä luku voisi olla huomattavasti alhaisempi. Huolenpitoa ei paranna se, jos alkoholi vie mennessä.

Mietin omia ystäviä ja tuttuja, ja huomaan, että tunnen valitettavan monta, jotka ovat lapsuudessaan kärsineet yhden tai molempien vanhempien alkoholiongelmista ja siihen liittyvästä henkisestä tai fyysisestä kaltoinkohtelusta. Toiset ovat selvinneet pienin naarmuin. Toisten elämää varjostaa vieläkin lapsuudessa koettu pelko ja pahoinvointi. Näin Suomessa, hyvinvointivaltiossa, jossa lapsista kaikkien mittareiden mukaan pidetään hyvää huolta. Alkoholin varjot ovat kuitenkin samanlaiset riippumatta maasta.

Jokaisella lapsella on oikeus turvaan ja huolenpitoon, ja sitä kautta terveeseen elämään. Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Tämä tärkeä sopimus turvaa lapsen oikeudet kaikkialla maailmassa, ja linjaa sen, miten kaikista alle 18-vuotiaista tulisi pitää huolta ja miten heitä tulisi kohdella. Vaikka edistysaskeleet ovat huikeita monella saralla, lapsen oikeuksien laiminlyönti on vielä globaali haaste. Oikeuksien toteutuminen vaatii sitä, että me aikuiset pidämme lapset sydämissämme ja huolehdimme omista velvollisuuksistamme.

Kirjoittaja on Suomen World Visionin lapsen oikeuksien neuvonantaja ja Kenian ohjelmakoordinaattori.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia