CETA-sopimus hyväksyttiin Euroopan parlamentissa – kansalaisyhteiskunta vetoaa nyt kansallisiin päättäjiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

CETA-sopimus hyväksyttiin Euroopan parlamentissa – kansalaisyhteiskunta vetoaa nyt kansallisiin päättäjiin

CETA-sopimus saatetaan vielä kaataa ratifiointiprosessin seuraavassa vaiheessa.

EU:n ja Kanadan välinen laaja-alainen talous- ja kauppasopimus CETA hyväksyttiin Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 15. helmikuuta 2017.

Äänestyksen tulos oli kuitenkin tiukempi kuin sen odotettiin olevan. Tämä osoittaa, että CETA:a koskevat huolet jaetaan laajalla rintamalla [1], ja sopimus saattaa hyvinkin kaatua ratifiontiprosessin seuraavassa vaiheessa, kun se tulee 38 kansallisen ja alueellisen parlamentin hyväksyttäväksi. Ympäristö-, kuluttaja- ja työntekijäjärjestöt [2] Atlantin molemmin puolin vetoavat nyt kansallisiin parlamentteihin, että nämä torjuisivat sopimuksen.

TTIP-verkoston Marissa Varmavuoren mukaan CETA-sopimus merkitsee takapakkia suurten globaalien kysymysten ratkaisulle. Sen sijaan, että sopimus puuttuisi kasvavaan taloudelliseen epätasa-arvoon, ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen kestämättömään käyttöön, se olennaisesti vaikeuttaa noihin ongelmiin puuttumista.

"Vaikka asiakirjaan on sisällytetty kestävän kehityksen lausekkeita, ne eivät ole sanktioituja, toisin kuin investointien suojaan liittyvä sopimusosio", Varmavuori selventää.

CETA sallii ulkomaisille sijoittajille kauaskantoisia oikeuksia investointisuojan avulla ja aiheuttaa vakavan uhkan demokratialle ja yleiselle edulle [3].

"On täysin tarpeetonta perustaa kansainvälinen tuomioistuin, johon vain sijoittajilla on etuoikeutettu pääsy ja joka on potentiaalinen uhka työntekijöille, kuluttajille [5] ja ympäristölle [4]. Kanadalla ja EU:lla on hyvin kehittyneet ja tehokkaat lailliset järjestelmät, jotka takaavat oikeudenmukaisen suojan ulkomaisille sijoittajille", TTIP-verkoston Johanna Kähäri huomauttaa.

"CETA-sopimuksella on yhteys myös Suomen SOTE-uudistukseen", toteaa Corporate Europe Observatoryn hallituksen jäsen, dosentti Thomas Wallgren.

"SOTE-uudistukseen liittyy palvelujen yhtiöittämispakko. Jos CETA astuu voimaan, SOTE-tuotannon palauttaminen veroparatiiseihin rekisteröidyiltä konserneilta julkisen sektorin vastuulle muuttuisi käytännössä mahdottomaksi korvausvaatimusten pelossa. Tästä syystä Suomella on erityisen painava syy kieltäytyä CETA:n kansallisesta ratifioinnista", Wallgren sanoo.

Nationalististen, eristäytymään pyrkivien poliittisten liikkeiden vahvistuminen ympäri maailmaa ilmentää tyytymättömyyttä nykyisestä globaalisaation mallista. Euroopan unionin tulisi puolustaa avoimuutta, kansainvälistä yhteistyötä ja pyrkimystä globalisaation ongelmakohtien korjaamiseen. CETA:n kaltainen kauppasopimus ei palvele tätä tarkoitusta.

Viitteet: 

[1] Euroopan parlamentin tiedote: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20170209IPR61728/ceta-me...
[2] Joint briefing from the European Trade Union Federations, Helmikuu 2017: http://www.epsu.org/article/ep-plenary-vote-15-february-ceta-joint-brief... european-trade-union-federations
[3] Friends of the Earth Europe, CETA: Trading away democracy, Syyskuu 2016: http://www.foeeurope.org/CETA-Trading-Away-Democracy
[4] PACE: http://www.assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6375&lan...
[5] http://www.beuc.eu/publications/european-parliament-fails-give-consumers...

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia