Kepa: Naisen euro on 112 senttiä kehitysjärjestöjen johdossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kepa: Naisen euro on 112 senttiä kehitysjärjestöjen johdossa

Yhdysvalloissa miespuoliset järjestöjohtajat tienaavat enemmän kuin naiset. Suomessa on päinvastoin, selvitti Kepa.

sentin kolikko

Järjestöjen naisjohtajat tienaavat enemmän kuin miehet, selviää Kepan artikkelista. Kuva: Ralf St. / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Suurten suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen naisjohtajat tienaavat paremmin kuin miesjohtajat, kertoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa verkkosivuillaan.

Kepa on tarkastellut 22:n ulkoministeriön ohjelmatukea saavan järjestön sekä erillissäätiön johtajien verotietoja. Sen laskelmien mukaan naisen euro on keskimäärin 112 senttiä.

Selvityksen innoittajana oli yhdysvaltalaisen Fast Company -lehden artikkeli, jonka mukaan järjestösektorilla miehet ovat yleisemmin johtajia ja he myös tienaavat enemmän kuin naiset.

Suomessa tilanne näyttää kuitenkin olevan päinvastainen. 22 tarkastellusta järjestöstä 14:ssa on naisjohtaja. He tienasivat vuonna 2015 keskimäärin 71 700 euroa vuodessa, miehet taas 64 000 euroa, Kepa kertoo artikkelissaan. Myös naisten mediaanipalkka on suurempi.

Palkkaerot näyttäisivät artikkelin mukaan johtuvan enemmän järjestöjen koosta kuin johtajan sukupuolesta: suurimmissa järjestöissä tienataan parhaiten.

Verrattuna yritysmaailmaan järjestöjohtajien palkka on pieni. Esimerkiksi Orionin toimitusjohtajan Timo Lappalaisen tulot olivat viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa. Usein päälle tulevat pääomatulot, joita järjestöjohtajilla ei verotietojen mukaan ole, Kepa kertoo.

Kommentit

Lähettänyt pauli Sumanen (ei varmistettu) 11.10.2017 - 23:13

Esimerkiksi Orionin toimitusjohtajan Timo Lappalaisen tulot olivat viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa.
Onpa huima vertaus. Orion ei ole järjestö, vaan pörssiyritys, joka ansaitsee itse jokaisen euron, jonka kuluttaa. Ja Orionin veroilla maksetaan monen järjestön toimintakuluja. Orionin yhtiökokous päättää toimitusjohtajan palkasta. Ja hyvä niin, sillä hyvälle henkilölle kannattaa maksaakin, jotta yritys menestyy.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia