Orjista herroiksi? - Entiset siirtomaat nousevat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Orjista herroiksi? - Entiset siirtomaat nousevat

Talouskriisi muuttaa maailmanjärjestystä. Länsimaiden juututtua velkakriisiin vaikuttaa siltä, että niiden entiset siirtomaat saattavat pian ajaa vanhojen isäntiensä ohitse.

Muuttoliikkeen suunta on yksi vihje tästä hienoisesta valtasuhteiden muutoksesta. Työläisvirrat ovat viime vuosisadan aikana kulkeneet pääasiallisesti siirtomaista entisiin isäntämaihin. Mutta nyt etenkin Etelä-Euroopan maat pelkäävät, että koulutetut nuoret karkaavat omien kotimaidensa työttömyyttä samankielisiin entisiin siirtomaihin.

Associated Pressin mukaan portugalilaiset muuttavat kasvavissa määrin kriisistä paremmin selvinneisiin Angolaan, Mosambikiin ja Brasiliaan. Espanjalaiset puolestaan valuvat Etelä-Amerikkaan: esimerkiksi maasta Argentiinaan muuttavien määrä kasvoi vuodessa 11 ja Chileen lähteneiden 24 prosenttia.

Monet kokevat nuorten pakenemisen olevan viimeinen naula uppoavan lännen arkkuun. Kuten, ironista kyllä, monesti on huomautettu monien kehitysmaiden aivovuodosta puhuttaessa, se ei kerro pelkästään työpaikkojen puutteesta, vaan saattaa myös vaikuttaa maiden kykyyn kehittyä jatkossa parhaiten koulutettujen paetessa paikalta.

Maailman muuttumisesta kertovat ihmisvirtojen lisäksi tietenkin rahan liikkeet. Eräänä esimerkkinä The Economist toi esiin Angolan ja Portugalin muuttuvan suhteen.

Vaikka bruttokansantuote on lähtökohtaisesti maailman matalimpia ja maa toipuu yhä vuosikymmenien sisällissodasta, Angola hipoo nyt öljyn voimin jopa kymmenen prosentin kasvuennusteita. Aiemmin portugalilaiset yhtiöt ovat siirtyneet kotimaasta Angolaan tekemään rahaa, ja portugalilaiset pankit hallinneet maan finanssisektoria.

Mutta nyt Angolan valtio ja pankit ovat alkaneet hamuta sijoituksia pahasti ylivelkaantuneesta ja surkeasta talouskasvusta kärsivästä entisestä isäntämaastaan. Eräs esimerkki on kauppa, jossa Angolan BIC-pankki on ostamassa Portugalin BNP-pankin vain viidesosalla alun perin neuvotellusta hinnasta - koska Portugal joutuu IMF:n pelastuspaketin ehtojen mukaisesti myymään sen.

Kuten Mosambikissa asuva portugalilainen lakimies Paulo Pimenta sanoi The Economistille: "Historiallisesti angolalaiset ovat tehneet töitä portugalilaisille, mutta nyt ne ovat portugalilaiset, jotka tekevät töitä angolalaisille. Ihmisten täytyy tottua siihen."

Mutta kuinka helppo köyhtyneen entisen isännän on tottua palkollisen asemaan?

Kommentit

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 15.9.2011 - 15:34

Olen itse ajatellut asiaa aikaisemminkin ja tiesin Portgalin tilanteesta. Kun sopiva tilanne tulee olen ihan valmis lähtemään. EU on selkeästi taantuva järjestelmä ja Suomi osa sitä. Pelottaa vähän nämä tämän systeemin kuolinkouristukset; tuppaa tulemaan pahaa jälkeä. Ennen sitä olisi hyvä lähteä. Pitää vaan olla herkkänä ja valmiina. Tämäkään maa ei kohta enää tarjoa kunnollisia olosuhteita elämiselle. Tepa

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia