Nobel-palkinto nostaa naisten rauhantyön maailman tietoisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobel-palkinto nostaa naisten rauhantyön maailman tietoisuuteen

Nobelin rauhanpalkinnon jakaminen on joka vuosi merkkitapaus, mutta tänä vuonna iloitsevat erityisesti ne, jotka ovat vuosia korostaneet naisten merkitystä rauhantyössä.

Nobel-komitean palkintotiedotteen mukaan Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf, liberialainen rauhanaktivisti Leymah Gbowee ja jemeniläinen demokratia-aktivisti Tawakkul Karman saivat palkinnon muun muassa siksi, että he ovat pyrkineet edistämään paitsi naisten turvallisuutta, myös oikeutta osallistua rauhantyöhön.

Merkittävää on, että komitea mainitsi tiedotteessaan myös YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 2000 hyväksymän niin kutsutun 1325-päätöslauselman. Se tuomitsee naisiin kohdistuvan väkivallan konflikteissa ja vaatii naisten ottamista mukaan rauhanprosesseihin.

1325-maininta on tärkeä, sillä vaikka viimeisen vuosikymmenen aikana naiset ovat olleet yhä aktiivisemmin mukana rauhantyössä, päätöslauselman täysi toteutuminen on kaukana.

Esimerkiksi YK:n väestörahaston UNFPA:n viime vuonna julkaiseman raportin mukaan naiset unohdetaan edelleen usein rauhanpöydistä ja naisiin kohdistuvat raiskaukset ovat monissa konflikteissa järjestelmällinen sota-ase.

Harva YK-maa on myöskään luonut kansallista toimintasuunnitelmaa naisten ottamiseksi mukaan rauhaa ja sotaa koskeviin kysymyksiin. Esimerkiksi PeaceWomen-järjestön mukaan luku on tällä hetkellä 32.

Miksi naisia sitten tarvitaan mukaan rauhanprosesseihin? UNFPA:n mukaan ainakin siksi, että he kärsivätkin konflikteista eniten. Heidän avullaan yhteiskunnista voidaan myös rakentaa entistä ehompia – esimerkiksi jo konfliktia edeltäneeseen epätasa-arvoon on helpompi vaikuttaa, kun naiset pääsevät mukaan.

Lisäksi naisten mukaan ottaminen yksinkertaisesti toimii. Siitä osoituksena on Nobel-palkinto.

Viime syksynä 1325-päätöslauselman hyväksymisestä tuli kymmenen vuotta. Rajapyykin vuoksi naiset ja rauha -teema tuntuu nousseen paremmin esille. Suomessa korkeankin tason johtajat, muun muassa presidentti Tarja Halonen, ovat ottaneet kantaa naisten ottamiseksi mukaan rauhantyöhön.

Ehkä Nobel-komitean palkintopäätös auttaa entisestään lisäämään tietoisuutta naisten tärkeydestä rauhan rakentamisessa. Liberia on hyvä esimerkki, mutta olisi hienoa nähdä myös tuoreempia. Onneksi arabikeväästä näyttää olevan tulossa sellainen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia