Lapsen oikeuksia käytetään keppihevosena avioliittokeskustelussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsen oikeuksia käytetään keppihevosena avioliittokeskustelussa

Tasa-arvoisen avioliiton vastustajat hyödyntävät lapsen oikeuksia kyseenalaisin keinoin.

Ajatelkaa nyt joku lapsiakin! Won't somebody please think of the children! Hokema kuuluu Helen Lovejoylle, Simpsonien pastorin vaimolle, mutta nykyään sitä kuulee muodossa jos toisessa tosimaailmassakin.

Lapsen oikeuksien päivää vietettiin viime torstaina, ja hyvä, että vietettiin. Maailmassa on edelleen esimerkiksi toistasataa miljoonaa lapsityöläistä, ja yli puolet lapsista kokee ruumiillista kuritusta.

Lapsen oikeuksien päivä sattui kuitenkin sopivasti myös tasa-arvoista avioliittolakia vastustavien kannalta. Viime aikoina lehdet ja verkko ovat olleet täynnä "asiantuntijakirjoituksia" tai huolestuneiden kansalaisten kannanottoja, joiden mukaan lapsella on oikeus elää biologisen isänsä ja äitinsä kanssa. Tasa-arvoisen – tai sukupuolineutraalin – avioliiton sanotaan riistävän tai loukkaavan lapsen perusoikeuksia.

Lain vastustajat hyödyntävät tehokkaasti ihmisoikeuskeskustelua, jonka lain kannattajat alun perin toivat mukaan debattiin tasa-arvoisesta avioliitosta. Esimerkiksi kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimuksen mukaan avioliitto on ihmisoikeus.

Entä sitten lapsen oikeus biologisiin vanhempiinsa? Tarkastellaanpa lapsen oikeuksien sopimusta, joka viime viikolla täytti 25 vuotta ja joka on maailman ratifioiduin ihmisoikeussopimus. Muun muassa Suomen UNICEFin sivuilta löytyvässä sopimuskäännöksessä ei esiinny kertaakaan sanaa isä tai äiti eikä myöskään sanaa mies tai nainen. Perheestä ja vanhemmista kyllä puhutaan, mutta sitä, mikä on perhe tai vanhempi, ei erityisesti määritellä. Tiivistäen: sopimus takaa lapselle oikeuden olla vanhempiensa hoidettavana, mutta biologiasta ei puhuta mitään.

On hyvä, että Suomessa käydään keskustelua lapsen oikeuksista – niissä on varmasti vielä tekemistä. Oikeuksilla argumentointi voi parhaassa tapauksessa olla merkki ihmisoikeustietoisuuden kasvamisesta. Avioliittokeskustelussa lapsen oikeudet ovat kuitenkin muuttuneet kyseenalaiseksi keppihevoseksi, joka palvelee vain lain vastustajien omia päämääriä. Vaarana on, että samalla oikeat lapsen oikeuksien loukkaukset unohtuvat.

Kommentit

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 26.11.2014 - 16:57

Äiti mainitaan artiklassa 24! https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-kokonaisuudessaan/

Lähettänyt Teija Laakso 27.11.2014 - 08:03

In reply to by Anonyymi (ei varmistettu)

Totta - tämä jäi kirjoittajalta huomaamatta. Avioliitto- tai perheasioihin kohta ei sinänsä liity: artiklassa mainitaan synnyttävien ja odottavien äitien terveydenhuolto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia