Intian naiset saivat tarpeekseen seksuaalisen häirinnän uhrien syyllistämisestä – ”Tuhkimo-kampanja” leviää Twitterissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian naiset saivat tarpeekseen seksuaalisen häirinnän uhrien syyllistämisestä – ”Tuhkimo-kampanja” leviää Twitterissä

Intialaisnaiset postaavat Twitteriin kuvia itsestään yksin yöaikaan. Taustalla on tapaus, jossa paikallispoliitikko ihmetteli, miksi häirintää kokenut nainen oli liikkeellä yksin.

Pitäisikö naisten välttää pimeällä liikkumista yksin, jotta he eivät tulisi raiskatuiksi tai joutuisi kokemaan seksuaalista häirintää? Pitäisikö ehkä pukeutua tietyllä tavalla, jotta riski olisi pienempi?

Aihetta on viime vuosina käsitelty Suomessa monelta kantilta, ja vaikka nykyään uhrien syyllistämistä yhä näkee, myös kritiikki sitä kohtaan nousee nopeasti etenkin sosiaalisen median ansiosta. Nyt se on tapahtunut myös Intiassa, jossa asenteet ovat Suomea konservatiivisemmat.

Kaikki alkoi viime lauantaina, kun Varnika Kundu oli ajamassa kotiinsa yöllä Chandigarhin kaupungissa Intian pohjoisosissa. Kaksi miestä alkoi seurata häntä autollaan, pakotti hänet pysähtymään ja hakkasi hänen autonsa ikkunoita päästäkseen sisään. Poliisi ehti hätiin, ja Kundu kertoi tapauksesta järkyttyneenä Facebookissa.

Kundu on nimennyt tekijöiksi pääministeripuolue BJP:n tärkeän poliitikon pojan ja tämän ystävän, jotka uutistoimisto Reutersin mukaan on pidätetty ja vapautettu takuita vastaan. Niinpä BJP:n paikallispomo Ramveer Bhattilla olikin tarve kääntää huomio toiseen asiaan.

”Tytön ei olisi pitänyt olla ulkona puolilta öin. Miksi hän ajoi niin myöhään? Ilmapiiri ei ole oikea. Meidän pitää huolehtia itsestämme”, Bhatti sanoi medioiden mukaan. Bhattin on kerrottu myös sanoneen, ettei vanhempien pitäisi sallia lapsensa liikkuvan yöllä – mikä on erikoista, sillä Kundu on jo 29-vuotias.

Intialaisnaiset ovat vastaiskuna lanseeranneet Twitter-kampanjan, jossa he julkaisevat itsestään kuvia yöllä hashtagilla #AintNoCinderella, ”en ole Tuhkimo”.

”Rakas taantumuksellinen Intia. Teen mitä haluan, oli yö tai päivä. Älä ikinä ajattele, että sinulla on oikeus estää minua”, kirjoitti eräs kommentoija.

Dear regressive India,
I will do as I please, night or day. Don't ever think you have the right to stop me #AintNoCinderella pic.twitter.com/oHIKgbhoeA

— pooja? (@queenpsays) August 7, 2017

If I'm out at 12am, it DOES NOT mean I'm to be raped, molested, chased. My dignity is my right 24X7 #AintNoCinderella pic.twitter.com/6SN0I5NbSN

— Sharmistha Mukherjee (@Sharmistha_GK) August 7, 2017

Intian raiskaustilastot nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi viitisen vuotta sitten, kun nuori naisopiskelija kuoli väkivaltaisen joukkoraiskauksen seurauksena Delhissä. Sen jälkeen maassa järjestettiin lukuisia protesteja, joissa vaadittiin väkivaltaan puuttumista. Ehkä #AintNoCinderella-kampanja on merkki siitä, että asenteet ovat muuttuneet lopullisesti: naiset eivät hyväksy sitä, että he ovat ainoita, joiden pitää olla varovaisia.

Suomessa on jo menty eteenpäin Intian tilanteesta. Meillä naisia sentään varoitellaan vain liikkumasta kävellen ja humalassa, Intiassa nähtävästi autolla liikkuminenkin on vaarallista. 29-vuotias ei ehkä Suomessa olisi enää ”tyttö”, eikä kukaan poliitikko ottaisi sitä riskiä, että syyttäisi uhria noin suoraan.

Ilmiö on silti olemassa Suomessakin. Naisten halutaan rajoittavan käyttäytymistään, koska ei uskota, että miehistä on siihen. Tuhkimoita kaivataan yhä siis Suomessakin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia