Älypuhelinsovellus näyttää, millaista sota on – mutta tätäkö todella tarvitsemme? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Älypuhelinsovellus näyttää, millaista sota on – mutta tätäkö todella tarvitsemme?

Punainen Risti lanseerasi älypuhelinsovelluksen, joka kertoo sodan todellisuudesta. Mutta mitä sovellus kertoo käyttäjistään?

Ruudulla näkyy idyllinen lastenhuone. Sängyllä on pehmoleluja, seinillä söpöt tapetit ja piirroksia. Sitten alkaa rytistä.

Kyseessä on Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) julkaisema sovellus Enter the Room – Astu huoneeseen, joka näyttää lapsen silmin, millaista on sodan todellisuus. 

Enter the Room on niin sanottu lisätyn todellisuuden (AR) sovellus, jossa todellinen maailma ja virtuaalimaailma sekoittuvat. Aiemmin AR-sovelluksia on käytetty muun muassa viihteellisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin, tunnetuimpana esimerkkinä kenties Pokemon GO.

Nyt hyödyt on ymmärretty myös avustusjärjestössä. ICRC:n viestintäjohtajan Charlotte Lindsey-Curtet'n mukaan tarkoituksena on tarjota ”mukaansatempaavia kokemuksia”, jotka kertovat humanitaarisesta tilanteesta ”uudella ja syvästi liikuttavalla tavalla”.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Enter the Room on ladattu jo yli 50 000 kertaa.

Sovelluksen suosio ja idea sen taustalla on ymmärrettävä. Uutiset konflikteissa kuolleista siviileistä ja pakolaisista ovat päivittäisiä, eikä numerotieto herätä herkästi ihmisten kiinnostusta. Ja vaikka medioissa on kerrottu ihailtavan paljon myös tavallisten sodan keskellä elävien ihmisten kokemuksista, jopa niihin voi uutisähkyn keskellä turtua. 

Jos asian siis pääsee kokemaan itse edes virtuaalisesti, ymmärrys, empatia ja halu toimia voivat lisääntyä.

Toinen kysymys on, mitä sovellus sitten kertoo käyttäjistään, jotka todennäköisesti ovat turvassa eläviä länsimaalaisia. Tarvitsemmeko todella jonkun näyttämään meille, että sota on kamalaa? Ihmisyyteen nimenomaan kuuluu kyky samaistua toisten kärsimyksiin, vaikka itse ei olisi juuri samanlaista kärsimystä kokenut. Siksi Enter the Roomin kaltaisille sovelluksille ei edes pitäisi olla tarvetta.

Jos kaipaamme jopa yhteiskunnallisten ongelmien käsittelemiseksi ”mukaansatempaavia kokemuksia” ja elämyksiä, mitä vaadimme seuraavaksi? Mitä avustusjärjestöt tekevät, kun kiinnostus AR-sovelluksiin hiipuu?

Ehkä sovelluksessa on silti se hyvä puoli, että se voi herättää sota- ja räiskintäpelien pelaajat miettimään ajankäyttöään. Jos välttämättä haluaa kokea sodan, Punaisen Ristin sovellus on parempi vaihtoehto kuin virtuaalitappaminen.

Video: ICRC.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia